Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Miljoner att spara på billigare läkemedel

Publicerad: 17 juli 2017, 05:31

Foto: Linnea Rheborg

Nästan hälften av landstingen använder ett billigare läkemedel för behandling av en vanlig ögonsjukdom, trots att det inte är godkänt för ändamålet.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketSahlgrenska universitetssjukhusetVästra Götalandsregionen

En svensk studie visar att det billigare medlet är lika effektivt som de dyrare alternativen. Åldersförändring i gula fläcken, är den vanligaste orsaken till försämrad syn hos äldre i Sverige. När cancerläkemedlet Avastin visade sig ha god effekt tog läkemedelsbolaget Genentech fram ett snarlikt läkemedel, Lucentis som registrerades hos Läkemedelverket.

Prisskillnaden mellan de två medicinerna är stor. Avastin kostar ett par hundralappar per dos medan Lucentis kostar 9 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

HTA-centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har undersökt effekten och biverkningarna i de två läkemedlen och kom fram till att det inte finns några mätbara skillnader.

– Det finns inget stöd för att rutinmässigt använda det dyrare Lucentis i stället för Avastin, säger professor Henrik Sjövall, en av rapportförfattarna, till DN.

Enligt HTA-centrums beräkningar skulle Västra Götalandsregionen spara mellan 46 och 85 miljoner kronor årligen på att välja Avastin.

Att Avastin inte godkänts för behandling av ögonsjukdomen beror på att det är tillverkaren som måste ansöka om detta. Eftersom Genentech tillverkar båda medlen saknar företaget incitament att ansöka om godkännande, konstaterar Kerstin Wickström på Läkemedelsverket.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev