söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Min Doktor kan öppna vårdcentraler

Publicerad: 17 augusti 2017, 08:09

Laurens Leurink blir vd för Min Doktor den 11 september.

Min Doktors nya vd Laurens Leurink öppnar för att i framtiden driva vårdcentraler vid sidan om nätläkartjänsterna.

Ämnen i artikeln:

Min Doktor

Under gårdagen meddelade Min Doktors ägarbolag MD International att holländaren Laurens Leurink tillträder som vd från mitten av september. Min Doktor är i dag helt förknippat med renodlade nätläkartjänster, men dess blivande vd öppnar för att i framtiden kombinera digital och fysisk vård.

Med ett förflutet i både rese- och försäkringssektorerna så har han sett dessa marknader förändras. Sjukvården har inte kommit lika långt, betonar han.

– Inom hälso- och sjukvård sker en snabb utveckling som befinner sig i sin linda. Många aktörer testar olika affärsmodeller, vilket är bra eftersom det ökar intresset och efterfrågan.

Det som sker i dag, med renodlade nätläkartjänster å ena sidan och renodlad fysisk vård å den andra är bara början på den digitala utvecklingen i hälso- och sjukvården, anser Laurens Leurink .

– När jag fick vd-erbjudandet såg jag flera skäl att anta utmaningen. Min Doktor ligger i framkanten av en utveckling som påverkar hela hälso- och sjukvården de kommande åren. Det finns ett enormt utrymme för effektivitetsökningar och att utnyttja de medicinska specialisternas tid effektivare med digitala vårdtjänster, säger han och fortsätter:

– I 60 procent av fallen kan man använda en smarttelefon för att hjälpa patienten. Ofta behövs ingen fysisk interaktion. Det viktiga är att man påbörjar den diagnostiska processen digitalt.

Min Doktor gjort sig känt för sina nätläkartjänster men bolaget har även erbjudit exempelvis provtagning. I framtiden blir vårdmodellerna mer flexibla, med hybrider mellan digital och fysisk vård.

– På sikt kan vi börja arbeta med en modell där vi anpassar oss efter lokala och individuella behov genom att erbjuda nätläkare, fysiskt läkarbesök eller en kombination.

Ser ni en öppning för mer fysiskt tillgänglig vård?

– Ja, vi tittar på olika modeller. Min Doktor arbetar redan i viss utsträckning fysiskt då många patienterna även träffar specialistläkare. Det blir en blandning mellan fysiskt och digitalt, där det avgörande blir sättet att organisera tillgången till läkare.

Han fortsätter:

– Samtidigt är modellen för interaktion mellan patient och doktor helt avgörande, där data är drivande. Enbart i Holland finns flera hälsoförsäkringsbolag som är intresserade av att börja arbeta med en sådan datadriven modell. En viktig del i vår expansion är att anpassa oss till hur myndigheter, försäkringsbolag och andra hanterar hälso- och sjukvården.

Vad säger du om kritiken mot nätläkarna?

– Att kritikerna ska titta på verkligheten. I den nuvarande modellen för att ge vård finns väldigt många vårdaktiviteter som inte nödvändigtvis kräver fysisk närhet och som kan stödjas med en smarttelefon. Därmed kan man använda den medicinska personalen bättre. I vården finns ett stort utrymme för effektivitetsökningar, där ökad effektivitet ger mer tid för fysisk interaktion med patienterna, när det behövs.

Med rejäla kapitalinjektioner i ryggen, senast över 200 miljoner kronor från EQT i maj, planerar Min Doktor för att expandera i Europa, initialt i sex länder.

– Vilka länder det blir kan jag inte säga innan alla bitar är på plats, men det handlar om små och stora länder i södra, mellersta och norra Europa. Sverige har en utmärkt grund att erbjuda digital sjukvård, men affärsmodellen måste anpassas efter andra länders förutsättningar.

Hur ska expansionen ske?

– Vi kommer att rekrytera läkare och medicinsk personal, it-specialister och marknadsförare med känsla för användarinteraktion. Den mänskliga kroppen är universell, men det finns skilda lagar och regler i olika länder. Vi växer på ett anpassat sätt. Att bara kopiera den svenska affärsmodellen är inte möjligt. Reseindustrin är mer internationellt skalbar än vården, men även där har den internationella expansionen krävt omfattande nationella anpassningar.

Relaterat material

Min Doktor tar in vd från internetbranschen

Min Doktor drar ifrån Kry

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev