Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Mindre frustration när patienter får boka tid på internet

Publicerad: 16 november 2005, 09:46

Tävlingsbidrag Cityakuten är en av de mottagningar i Göteborg som lägger ut en del av sina lediga tider på internet. Den som söker vård kan sedan själv boka det som passar via sajten Läkartid.nu.


Läkartid.nu startade i november förra året av två läkare, Richard Börjesson och  Fredrik Berne.

- Som läkare slås man av patienternas frustration över att inte kunna nå sjukvården, säger  Richard Börjesson.

I korthet fungerar sajten så att medverkande läkare men också sjukgymnaster, naprapater och dietister lägger ut sina lediga tider.

Den som söker vård - akut eller till en speciell vårdgivare - kan sedan själv se var och när det finns tider som passar.   Sammanlagt finns drygt 50 läkare inom ett 15-tal specialiteter anslutna.

- Ofta kommer snabba återbud till mottagningarna. Det här är ett sätt att fylla dem, säger Richard Börjesson.

Den vårdsökande ser vilka av läkarna som är anslutna till landstinget, vilka som är privata och de avgifter som gäller. För besök hos privata läkare sker betalning direkt på nätet via bankkort. Är läkaren landstingsfinansierad, betalas i?stället som vanligt vid besöket.

- Det går också att välja var i stan man vill söka. Men vi har märkt att även om många gärna vill ha kontinuitet och gå till samma läkare, är det oftast viktigare att kunna få en tid relativt snabbt.

Väljer tid  Den sökande väljer tid, fyller i vad man söker för och eventuell allergi och medicinering. All information är krypterad. När den utlagda tiden bokas, får läkaren meddelande via e-post och sms. För den som inte hittar tid direkt finns ytterligare en funktion.

- Det går att fylla i en förfrågan som sänds tillsammans med mobilnummer och e-post. Denna skickas sedan till de vårdgivare som är aktuella. Om någon hittar en lucka, får den sökande ett sms med besked och det är bara att gå in och boka.

Vill öka tillgänglighet  - Vi använder oss av Läkartid.nu för att öka vår tillgänglighet, säger Elisabet Keusson, vd för Cityvården där Cityakuten ingår.

- Hos oss är det inte kopplat till enskild läkare utan till specialitet, eftersom vi fungerar som en slags "lätt-akut". En läkarsekreterare sköter bokningarna och det fungerar bra. Det är ett komplement till att ringa.

Även läkaren Göran Nordström vid Fungera i Göteborg använder bokningssajten.

- Min tidsbokning fungerar huvudsakligen via sekreteraren, men enstaka tider läggs ut på nätet. Det fungerar utmärkt. Mängden patienter är inte så stor, men det är smidigt och enkelt och en tidsfråga innan människor upptäcker möjligheten att boka när det passar. Patienterna slipper telefontid och kö, och jag får en beskrivning av symptomen redan innan de kommer hit.

- Även sjukvårdsupplysningen skulle kunna boka tider för de som ringer in. På så sätt minskar trycket på akutmottagningarna, säger Richard Börjesson.

Sedan i våras har cirka 200 besök registrerats med hjälp av sidan. Intäkterna kommer från reklam och bokningsavgifter från privatläkarna. För landstingsfinansierade läkare är den utan kostnad.

Marie Skoglund

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev