Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Mindre Heracillin i nya rekommendationer om sår

Publicerad: 16 september 2009, 11:59

Mindre Heracillin i nya rekommendationer om sår

Foto: Foto: Photos.com

Svinkoppor och svårläkta bensår bör behandlas på nya sätt. Det anser Läkemedelsverket i nya rekommendationer för primärvårdens behandling av hud- och mjukdelsinfektioner.


En nyhet är att svinkoppor, eller impetigo, inte längre bör behandlas med Heracillin (flukloxacillin) när tvål och vatten inte räcker. I stället uppmanas läkare förskriva den lokalt verkande salvan Altargo (retapamulin), som är relativt ny på marknaden och anses ha lika god effekt.

– Heracillin vill vi använda vid svårare infektioner, så det är onödigt att gödsla med det vid en lindrig infektion som impetigo, säger Christer Norman, distriktsläkare vid Salems vårdcentral söder om Stockholm och en av dem som ingått i Läkemedelsverkets expertgrupp.

När nu det nyare medlet Altargo rekommenderas i första hand vid svinkoppor väntas förskrivningen av Heracillin till små barn sjunka med 10–20 procent.

En annan nyhet i riktlinjerna är behandlingen av svårläkta bensår. Och även här väntas förskrivningen av Heracillin minska rejält.

Det viktiga budskapet är att ett bensår inte behöver vara infekterat bara för att det är rodnat, varigt eller gör ont. Tecken på sårinfektion är i stället att såret kraftigt förändras – att det gör mer ont, blir påtagligt mer svullet och varigt eller har börjat lukta mycket värre.

I detta läge gäller, enligt de nya rekommendationerna, en intensifierad lokal omvårdnad, med bland annat tätare såromläggningar, skalpell som avlägsnar död vävnad och rengöring med ljummet vatten.

Först om även detta är resultatlöst efter två till tre veckor är det dags för sårodling och att ta ställning till om antibiotika bör förskrivas. Och när antibiotika är aktuellt gäller högre doser än tidigare.

De nya rekommendationerna presenteras i dag, onsdagen den 16 september, och har tagits fram tillsammans med nätverket Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev