Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Mindre socker - mindre vikt

Publicerad: 17 januari 2013, 13:57

De flesta länder borde kraftsamla mot överkonsumtion av sötsaker, enligt forskarna bakom en ny vetenskaplig genomgång om sockrets inverkan på kroppsvikten.


Slutsatsen är – föga förvånande – att kroppsvikten minskar hos dem som drar ned på sitt sockerintag, enligt den metaanalys som nu presenteras i British Medical Journal.

Det är tre forskare från Nya Zeeland som har gjort en djupdykning i den vetenskapliga litteraturen. Totalt har 30 randomiserade kontrollerade studier och 38 kohortstudier inkluderats i genomgången. Samtliga hade syftet att klarlägga sambandet mellan sockerätande och kroppsvikt. Däremot uteslöts studier där deltagarna deltog i viktminskningsprogram, eftersom forskarna ville få en bild av hur kroppsvikt hänger samman med läskdrickande, godis- och kakätande i vardagen.

Detta att minskat sockerätande ger viktnedgång sågs hos vuxna, medan resultatet för barn var mindre tydligt. Förmodligen beror det på att barnen var sämre på att hålla sig till kostrekommendationerna i de olika studierna, skriver forskarna i BMJ. De såg dock att risken för övervikt ökade ju mer läsk och söta drycker som barnen konsumerade, ett samband som är känt sedan tidigare.

WHO föreslog i en rapport 2003 att socker – exempelvis i läsk, sötad yoghurt, godis, glass och bakverk – borde stå för mindre än tio procent av det totala energiintaget, men exakt var gränsen ska gå är omtvistat. Genomgången som nu publiceras är tänkt att kunna ge en fingervisning.

I en kommentar i tidskriften noterar experterna Walter Willett och David Ludwig att också andra typer av kolhydrater påverkar kroppsvikten. Det tillsatta sockret är inte ensamt boven i dramat bakom fetmaepidemin. Vitt bröd, chips och andra kolhydratrika produkter med högt energiinnehåll och lågt näringsvärde ger också extrakilon, vilket metaanalysen visar.

”Tyvärr bortsåg WHO 2003 från evidens som visade att raffinerade spannmåls- och potatisprodukter har metabola effekter som är jämförbara med sockrets”, skriver Willett och Ludwig i BMJ.

Läs studien:

Lisa Te Morenga med flera. Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. British Medical Journal, publicerad online den 16 januari 2013. DOI: 10.1136/bmj.e7492.

Läs kommentaren:

Walter Willett och David Ludwig. Science souring on sugar. British Medical Journal, publicerad online den 16 januari 2013. DOI: 10.1136/bmj.e8077.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev