fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Minskad ängslan hos män som pooltränade

Publicerad: 17 oktober 2012, 13:07

Män upplevde sin hälsa som bättre efter bassängträning.

Foto: Photos.com

Ängslan minskade och motivationen ökade när män med långvarig smärta fick träna i pool.
Studier på män med långvarig smärta är ovanliga.


– De flesta studier är enbart på kvinnor eller på blandade populationer. Anledningen är att det finns färre män än kvinnor med långvarig generaliserad smärta och för att få ett studiematerial krävs ofta multicenterstudier, säger Anna Ericsson, sjukgymnast och FOU-ledare i Uddevalla.

Som en del av sin avhandling som hon lade fram i våras vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har hon i en studie undersökt hur män med långvarig smärta svarar på antingen träning i bassäng eller styrketräning.

I studien, som ännu inte är publicerad i en tidskrift, randomiserades 28 män med långvarig smärta till antingen tolv veckors träning i pool eller till tolv veckors styrketräning. Deltagarna mättes med avseende på fysisk funktion, symtom och upplevd hälsa. En referensgrupp med tio män som inte deltog i träningen rekryterades också för att följa symtomens normala variationer över tid.

– Männen i bassänggruppen förbättrades vad gäller motivation och ängslan så sådan träning kan vara att föredra för upplevelsen av hälsan. Däremot så ökade de män som fick styrketräning mer i styrka, säger Anna Ericsson och tillägger att det är en liten studie som behöver kompletteras med data från mer omfattande undersökningar.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev