Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Misstänkt jäv stoppar Skånes digitala vårdcentral

Publicerad: 14 februari 2020, 11:58

Region Skånes motsvarighet till nätläkartjänster – Skåne Online – ligger nere. Detta eftersom den är kopplad till företaget Vårdinnovations projekt med artificiell intelligens som stoppats efter misstankar om en felaktig upphandling, rapporterar Sydsvenskan.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneVårdinnovation

I november var det storpremiär för regiondrivna Primärvården Skåne online. Tjänsten riktar sig till patienter med lättare besvär som allergi, luftvägsinfektion eller hudbesvär. Tanken var att de som loggar in med sitt bank-id enkelt skulle kunna fylla i ett formulär, som sedan bedömdes av sjuksköterska eller läkare.

Tjänsten bygger delvis på it- projektet Vårdexpressen som Region Skåne lanserade förra sommaren som regionens stora digitalisering av primärvården.

Företaget bakom Vårdexpressen heter Vårdinnovation, och har vunnit upphandlingar i både Region Skåne och Västra Götalandsregionen.

Den 31 januari pausade Region Skåne samarbetet med Vårdinnovation, och Vårdexpressen. Detta efter misstankar om oegentligheter i upphandlingen av systemet, skriver Sydsvenskan. Även Västra Götalandsregionen har satt stopp för samarbetet efter misstänkarna om jäv.

SVT var först med att rapportera om orsaken, som enligt SVT är att en tjänsteman i regionen, som är gift med en person i leverantörsbolaget, misstänks ha läckt information.

– Skåne Online bygger på samma verktyg, och därför är också den pausad i väntan på utredningen, säger Caroline Schön, läkare och ansvarig för den digitala satsningen, till Sydsvenskan.

Drygt 80 vårdcentraler och ett 40-tal läkare och sjuksköterskor – som haft nätkonsultationer som en del av sin tjänst – påverkas av att tjänsten är pausad.

Region Skåne har nu tillsatt en extern utredning som ska gå igenom upphandlingen.

Hur länge den digitala tjänsten ligger nere är ännu oklart, skriver Sydsvenskan.

Dagens Medicin har sökt Vårdinnovations vd Damon Tojjar för en kommentar.
I ett pressmeddelande Vårinnovation publicerade på sin hemsida, i samband med att regionerna valde att pausa samarbetet, skriver Damon Tojjar:

”Eftersom det finns starka kommersiella intressen som tyvärr tycks vilja sabotera, så är det särskilt viktigt att vi kommunicerar tydligt, är transparenta och säkerställer att vi fortsätter att agera helt korrekt för att vi ska kunna uppnå vårt och Region Skånes ambitiösa mål att vara världsledande inom e-hälsa. Det är viktigt eftersom Region Skåne och Västra Götalandsregionen nu har ögonen på sig nationellt och internationellt i den spännande resa vi påbörjat.”

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev