Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Misstänkta överförskrivningar kan ta år att utreda

Publicerad: 13 oktober 2016, 05:45

Apoteken har blivit bättre på att larma om misstänkta överförskrivningar till Ivo. Fast det kan ta lång tid innan en anmälan är färdigutredd och leder till åtgärd.


Ämnen i artikeln:

Ivo

I vissa fall kan handläggningen ta flera år, beroende på hur komplicerade ärendena är. Ett apotek i Gävle larmade i mitten av februari 2014 Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, om en läkare som skrev ut för mycket narkotikaklassade läkemedel.

Två och ett halvt år senare, i slutet av september 2016, kom Ivo med ett utlåtande där läkaren fick bakläxa för att bland annat ha skrivit ut omotiverat mycket bensodiazepiner.

– Framför allt är det ärenden som resulterar i kritik eller i en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som kräver lång handläggningstid. De ärenden som inte tar lång tid att utreda är exempelvis anmälan om misstänkt överförskrivning, där journaluppgifter visar att den aktuella förskrivningen varit medicinskt motiverad, säger Kristina Bramstång, inspektör på Ivo.

När det kommer in en anmälan om överförskrivning hämtar Ivo bland annat utdrag från E-hälsomyndighetens receptregister. Berörd förskrivare underrättas också och uppmanas att motivera sin förskrivning för respektive patient.

– Vi tittar först på hur receptregisterutdraget ser ut, säger Kristina Bramstång.

Ofta krävs det mer än ett utdrag för att se om det finns ett mönster och Ivo hämtar vanligtvis in kompletterande underlag. – Kristina Bramstång

Utdragen visar läkemedelsexpeditioner som genomförts på apotek under de tre senaste månaderna. Själva förskrivningarna kan vara gjorda ett år tillbaka i tiden, men registreringen görs när expeditionen av läkemedlet genomförs.

– Ibland är en överförskrivning tydlig redan här, men ofta krävs det mer än ett utdrag för att se om det finns ett mönster och Ivo hämtar vanligtvis in kompletterande underlag. Nästa utdrag från receptregistret kan begäras efter cirka två–tre månader. Under tiden kan andra åtgärder genomföras, såsom att hämta in journaler, säger Kristina Bramstång.

Många gånger vill Ivo också träffa den anmälda läkaren, vilket kan bidra till att handläggningen drar ut på tiden.

– Hur pass villig förskrivaren är att tillmötesgå vår begäran om kommunicering, att träffas och så vidare, får betydelse för hur snabbt ärendet går att handlägga. Vi försöker skynda på, framför allt för att värna patientsäkerheten. Men en anmälan innebär ju också en anspänning för de granskade, säger Kristina Bramstång.

Brukar läkare vara ovilliga att samarbeta?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men det är en rörlig arbetsmarknad och vissa förskrivare kan arbeta på annan ort. Då kan det helt enkelt vara svårt att hitta en tid som är lämplig, säger Kristina Bramstång.

Kristina Bramstång betonar att hon är en handläggare på en av Ivos sex avdelningar och därför inte kan uttala sig om hur lång tid det generellt tar för myndigheten att handlägga ett ärende från anmälan till avgörande.

– Min upplevelse är att förskrivaren inte får besked inom ett par månader utan att ärendet tar längre tid, säger Kristina Bramstång.

Relaterat material

Apotekslarm ledde till Ivo-kritik

Ivo kartlägger rutiner för överförskrivning

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev