Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Motion på recept fungerade för dem som var minst aktiva

Publicerad: 25 November 2009, 12:30

Motion på recept fungerade för dem som var minst aktiva

Foto: Foto: Photos.com

Riksstämman 2009 Bara hälften av dem som fick fysisk aktivitet på recept följde ordinationen. Men de som var i störst i behov av ökad aktivitet var också de som oftast använde receptblanketten.


Sedan några år tillbaka kan sjukgymnaster, läkare och andra yrkesgrupper inom vården skriva ut fysisk aktivitet på recept, FaR. Men frågan är om en patient motionerar mer på grund av en receptblankett där det står att han eller hon bör göra det.

Matti Leijon, folkhälsovetare vid Centrum för primärvårdsforskning, Lunds universitet, berättade vid ett idrottsmedicinskt symposium under onsdagen om sin avhandling om FaR. I avhandlingen har han undersökt användningen av motion på recept i Östergötland.

Det visade sig bland annat att ungefär hälften av dem som fick fysisk aktivitet på recept utskrivet följde ordination. Kanske en låg andel, men samtidigt visade avhandlingen att det var just de som var minst aktiva som följde ordinationen i störst omfattning. Avhandlingen visade även att personer med högt BMI och dålig ekonomi hörde till de grupper som främst ville ha hjälp med att höja sin aktivitetsnivå.

– Här har vi en intervention som faktiskt efterfrågas av dem vi vill nå, sade Matti Leijon.

Han kunde också konstatera att följsamheten till ordinationen var som störst om patienterna ordinerades en egen aktivitet som promenader eller cykling, i stället för organiserad motion.

Däremot spelade det ingen roll om det var en sjuksköterska, läkare, sjukgymnast eller någon person inom annan yrkesgrupp som hade ordinerat aktiviteten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev