Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Movember vill få män att agera

Publicerad: 2 november 2015, 06:46

Män dör tidigare än kvinnor, drar sig för att söka läkare och nonchalerar ofta hälso- och kostråd. Årets Movember-kampanj vill bryta tabun och få fler män att våga söka hjälp.


Den traditionella mansrollen står ofta i vägen för mäns hälsa. Enligt maskulinitetsnormen ska en man vara stark, osårbar och ta risker — vilket resulterar i att män både lever mindre hälsosamt än kvinnor och är sämre på att söka vård.

– Vid tillstånd av ohälsa känner man sig ofta liten, rädd, svag och beroende. Det går stick i stäv mot traditionella maskulina ideal. I populärkulturen finns också ett väldigt tydligt raljerande kring manlig ohälsa. Man skämtar på den sjuke mannens bekostnad, säger Stina Backman, lektor vid Tema Genus vid Linköpings universitet, som forskat om manlig ohälsa och sjukdom.

Män lever i snitt fyra år kortare än kvinnor. Fler män än kvinnor dör i hjärtinfarkt, cancer, självmord och missbruk och de är också mer utsatta för våld och olyckor. Forskning visar också att män uppger att de mår bättre än de gör, vilket leder till att de söker vård senare, och att de mer sällan talar om sjukdom med sina manliga vänner.

Movember-kampanjen tar i år ett grepp för att belysa frågan. Bland andra deltar hela Svenska hockeyligan med spelare och domare.

– Att normalisera ohälsa och göra det till något mindre skambelagt är ett viktigt bidrag. Ett ansikte utåt, någon som vågar stå upp och prata om de här sakerna, kan absolut ha en positiv effekt, säger Stina Backman.

Men mer krävs om vi ska få ett samhälle där män får vara sjuka och ömtåliga. Att öka mäns ansvar för hem och barn kan vara en nyckel.

–Forskning har visat att män som tar ett större ansvar för sina barn är mer rädda om sin hälsa. Kanske har det att göra med att man upplever att man faktiskt är betydelsefull för någon annan, säger Stina Backman.

Movember

Movember är en internationell kampanj som grundades i Australien 2003 för att uppmärksamma mäns hälsa, särskilt prostatacancer.

Reglerna är enkla: Registrera ett konto på movember.com, börja slätrakad den 1 november, odla enbart mustasch i 30 dagar — och använd den till att skapa samtal om mäns hälsa och samla in medel till forskning om prostata- och testikelcancer.

Pengarna som samlas in i Sverige går till större delen till forskning i Sverige. En liten del hamnar i en global pott.

I år deltar bland andra hela svenska hockeyligan med spelare och domare.

Källa: Movember-kampanjen

ANJA HAGLUND/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev