måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Myndighet ser oroväckande arbetsmiljö i primärvården

Publicerad: 23 oktober 2015, 08:45

Foto: Thinkstock

Två av tre vårdcentraler fick krav på åtgärder när Arbetsmiljöverket inspekterade hur de jobbar emot arbetsrelaterad stress.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Det kan få förödande konsekvenser

Arbetsmiljöverket har under oktober gjort inspektioner med sikte på ohälsosam stress på sammanlagt 1 600 arbetsplatser inom olika branscher.

Resultaten av inspektionerna presenteras på Arbetsmiljöriksdagen som äger rum i Stockholm i dag, fredag.

Resultaten visar att 66 vårdcentraler och 21 andra mottagningar i den öppna sjukvården i hela landet hör till dem som fick påhälsning av Arbetsmiljöverket.

41 av vårdcentralerna och 10 av de andra mottagningarna fick krav på åtgärder. Oftast berodde det på att arbetsgivaren inte tillräckligt undersökt och bedömt riskerna för att förebygga arbetsrelaterad stress.

– Det är både oroväckande och allvarligt att det är så många som inte jobbar aktivt med att förebygga arbetsrelaterad stress, med tanke på den ohälsa som ständigt ökar, säger Britt-Marie Henriksson, som är projektledare för Arbetsmiljöverkets kampanj Friska arbetsplatser förebygger stress.

Vid inspektionerna i vården kom det fram att krånglande journalsystem ofta bidrar till en stressande arbetssituation.

– Det handlade också ofta om personalbrist och ökat antal äldre patienter som behöver mer omvårdnad, vilket kan innebära en tyngre arbetsbörda, säger Britt-Marie Henriksson.

Vad kan det får för konsekvenser om en arbetsgivare inte jobbar med att förebygga arbetsrelaterad stress?

– Det kan få förödande konsekvenser. Den enskilde kan hamna i ohälsa och det kan också inträffa olycksfall. Signaler på hög arbetsbelastning och stress brukar ju omfatta att man sällan eller aldrig tar ut raster, att det blir tillbud, hög personalomsättning och att man uttrycker arbetsrelaterade besvär på arbetsplatsen. Vi kommer att jobba med uppföljningsbesök för att ta reda på om arbetsgivarna har åtgärdat det som vi ställt krav på.

Under oktober inspekterades även till exempel förskolor, tandläkarmottagningar och arbetsplatser i kommunikations- och informationsbranschen. Mer än varannan av de totalt 1 600 arbetsplatser som besöktes fick krav på åtgärder.

Relaterat material

”Utan primärvården stannar sjukvården”

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev