Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Myndigheter agerar mot cannabisolja

Publicerad: 20 oktober 2017, 09:24

Foto: Thinkstock

Polisen har gjort beslag av cannabisolja hos försäljare på grund av misstanke om narkotikabrott. Samtidigt har Läkemedelsverket skickat brev till flera försäljare med budskapet att de bryter mot läkemedelslagen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedel

Så kallad CBD-olja tillverkas från industrihampa och har fått sitt namn efter den huvudsakliga farmakologiska ingrediensen cannabidiol. Oljan säljs till svenskar med positiva hälsopåståenden om effekt vid olika sjukdomar, vilket Dagens Medicin tidigare granskat, se nummer 14-15/17.

Men nu kan CBD-oljans dagar vara räknade. I onsdags gjorde polisen tillslag på flera platser i Västra Götaland och även i Skåne. På sin Facebooksida uppger webbutiken Scandinavian Hemp att polisen lade beslag på hela lagret av CBD-oljeprodukter vid företagets lokal i Falköping.

Åklagaren Jenny Karlsson vid åklagarkammaren i Skövde vill inte kommentera ärendet mer än att förundersökningen är i sin början och att det finns en brottsmisstanke inom narkotikastrafflagen.

CBD-olja kan innehålla låga halter av det narkotikaklassade ämnet THC och huruvida oljan därför ska räknas som narkotika är omdiskuterat.

– Det finns domar åt bägge hållen. Syftet är att driva detta för rättspraxis. Vi har en skälig misstanke om narkotikabrott, därför gör vi de här tillslagen, säger en av poliserna som jobbar med förundersökningen till Dagens Medicin.

Även på Läkemedelsverket agerar man nu mot försäljningen av CBD-olja. I brev som i dag, fredag, gått ut från myndigheten informeras flera återförsäljare om att de säljer läkemedelsklassade produkter. Eftersom inga av produkterna är godkända som läkemedel bryter man därmed mot läkemedelslagen, enligt Läkemedelsverket.

Företagen har nu fram till den 9 november att yttra sig innan Läkemedelsverket fattar definitiva beslut i dessa tillsynsärenden. Myndigheten kan då förbjuda försäljningen vid vite.

Läkemedelsverket grundar sina bedömningar bland annat på att CBD-oljan innehåller en farmakologiskt aktiv substans och att produkterna säljs med medicinska påståenden.

Dagens Medicin har i vår tidigare granskning dokumenterat ett flertal medicinska påståenden som webbutiken Scandinavian Hemp gjort om sina produkter. Företrädare för bolaget förnekade då att man skulle bryta mot några lagar över huvud taget. Enligt vd:n sålde företaget ”mat” och grundaren ansåg att det enda påståendet man gjorde var att CBD-oljan påverkade kroppens endocannabinoidsystem.

Relaterat material

Tveksam effekt av cannabisolja hävdar experter

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev