Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Mytpolisen redo att rycka ut

Publicerad: 12 mars 2015, 11:04

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna.

Foto: Mikael Andersson

Vårdföretagarna lanserar i dag webbplatsen Mytpolisen som ska granska felaktigheter som sprids om privatvård.


Till och med i direktiven till regeringens vinstutredning finns det vanföreställningar, anser Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna. Han syftar på stycket som lyder: ”Förekomsten av vinstintresse påverkar incitamentsstrukturen i verksamheten, vilket går ut över kvalitet, likvärdighet, tillgänglighet och arbetsvillkor”.

– Det finns ingen forskning som stödjer att privat driven vård skulle ge sämre kvalitet, snarare är det tvärtom, säger Håkan Tenelius.

Men varför ska vi tro mer på er än på andra opinionsbildare?

– Vi vinnlägger oss om att ha koll på fakta som rör vår bransch. Vi stödjer oss ofta på underlag från SCB, Socialstyrelsen och Svenskt Kvalitetsindex, svarar Håkan Tenelius.

Men frågan om vinster i välfärden har en klart ideologisk grund där det ibland handlar om hur man tolkar saker och ting?

– Det gör det än mer angeläget att redovisa fakta. Leder det till att vi provocerar fram en debatt är det bara bra, säger Håkan Tenelius.

Det är medlemmarna i och nätverken knutna till Vårdföretagarna som ska granska det som skrivs och sägs om privata aktörer och privat driven vård. Deras rapporter ska sedan faktagranskas av experter på Vårdföretagarna och publiceras på webbplatsen www.vigörskillnad.se/mytpolisen.

– Vi kommer även att ta upp cold cases, myter som tidigare fått fäste och nu behöver klaras upp, säger Håkan Tenelius.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev