Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nätläkarbolag bemöter kritiken

Publicerad: 3 mars 2017, 13:22

Johannes Schildt.

Den virtuella vårdcentralen Kry anser inte att den är en del av primärvårdens problem och kallar anklagelserna för grundlösa.


Ämnen i artikeln:

Digital vård

Distriktsläkarföreningens och Svensk förening för allmänmedicin, Sfam:s artikel på Dagens Nyheters debattsida väckte en hel del känslor på Kry.

– Framför allt våra läkare kände sig påhoppade. Det är rena osanningar man använder sig av, säger Johannes Schildt, vd för Kry, till Dagens Medicin.

Han håller med om att primärvården lider av de problem som beskrivs i debattartikeln men anser inte att Kry är en del av dem.

– De nuvarande ersättningsnivåerna är rimliga utifrån den vård vi bedriver. Vi har samma tidsåtgång för en patient som man har vid en vanlig vårdcentral och ersättningen är 60 procent av ett traditionellt besök, säger Johannes Schildt.

Han håller inte heller med om att läkaren behöver se patienten på riktigt för att kunna bedöma behovet av exempelvis antibiotika.

– Vi ser patienten! Vi träffar patienten över video och tittar varandra i ansiktet, vi talar med patienten och har goda möjligheter att se allmäntillståndet.

Inte heller bristen på specialister i allmänmedicin, som förs fram i debattartikeln, är något som Krys vd håller med om.

– Vi har troligtvis högre andel specialister än en vanlig vårdcentral. Det finns vårdcentraler där man inte har en enda specialist eller en enda fast anställd läkare. Man behöver inte kasta skit på det vanliga systemet, men det stämmer helt enkelt inte. I dag har jag fyra allmänspecialister som sitter i rummet bredvid och totalt har över hälften av de läkare som jobbar för oss specialistkompetens.

Relaterat material

Allmänläkare i frontalangrepp mot nätläkarbolag

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev