Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nätläkare missade keratit

Publicerad: 12 mars 2019, 10:09

Foto: Photos.com

En patient med hornhinneinflammation remitterades inte till ögonläkare. Den fördröjda behandlingen resulterade i permanent synnedsättning.


Det är ögonkliniken vid Norrlands universitetssjukhus som gjort en lex Maria-anmälan för den allvarliga vårdskada som orsakats då en patient först tre veckor efter symtomdebut fick rätt behandling för sin keratit. Ärrbildningen som uppstod då inflammationen läkt ut har gett patienten en synskada.

Patienten sökte vård via en nätläkare för rodnad, svullnad och skav i ett öga. Trots att keratit ska remitteras akut inom ett dygn, då en aggressiv infektion kan leda till att hornhinnan förstörs helt på kort tid, ordinerades patienten endast en antibiotikasalva.

Cirka tre veckor senare sökte patienten vård igen på grund av utebliven förbättring, då till en privat läkare, som remitterade patienten vidare till ögonkliniken vid Norrlands universitetssjukhus. Där konstaterades att patienten hade nedsatt syn och en kraftig hornhinneinflammation, och patienten fick rätt antibiotikabehandling.

Ivo skriver i sitt beslut att ärendet faller utanför ramen för anmälningsskyldigheten, eftersom vårdskadan orsakats av hantering hos annan vårdgivare än den anmälande. Ivo har tagit kontakt med nätläkaren, som meddelar att en utredning av händelsen pågår.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev