Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nätläkarna blir del av Läkarförbundet

Publicerad: 27 mars 2019, 12:47

Nasim Farrokhnia, kvalitets- och forskningsdirektör på Kry.

Foto: Pax Engström Nyström

E-hälsoläkarna blir en intresseförening i Läkarförbundet, skriver Läkartidningen. Roligt, tycker bland andra Nasim Farrokhnia, kvalitets- och forskningsdirektör på Kry. Mindre roligt anser andra. Kommentarerna på Läkartidningens hemsida är kritiska.


E-hälsoläkarna kommer att vara en intresseförening inom fackförbundet, få en formell plattform och en egen hemsida under Läkarförbundets. Det har förbundets styrelse gett klartecken för.

– Det här blir en formell plattform. Vi vill bidra till att lyfta de här frågorna på ett sakligt och enande sätt inom förbundet. Och Läkarförbundet har ordförandekonferenser och vi har möjlighet att skriva motioner till fullmäktige, säger Nasim Farrokhnia till Läkartidningen.

I styrelsen för E-hälsoläkarna kommer hon själv, som är en av initiativtagarna, att sitta, tillsammans med Tobias Perdahl, grundare av Doktor 24, Isabelle Cehlin, vd på Medibas, Magnus Nyhlén, grundare av Min Doktor och Christer Rosenberg, konsult och medlem i Svensk förening för allmänmedicins delegation för kvalitet och patientsäkerhet.

Men kritiken låter inte vänta på sig. I dagsläget finns tre kommentarer till Läkartidningens artikel, alla starkt kritiska. ”En anledning att sluta vara med i Läkarförbundet”, skriver en. ”Jag måste påpeka att det, med tanke på styrelsens sammansättning som den är presenterad, ser ut som att E-hälsoläkarna är en arbetsgivareorganisation och inte en yrkesförening”, skriver en annan. En tredje, ST-läkare i allmänmedicin som lämnat förbundet, skriver att såväl vetenskap som lagstiftning kring medicinsk prioritering har slaktats i processen.

I november förra året röstade Läkarförbundets fullmäktige emot den då nystartade E-hälsoläkarföreningens ansökan om att få bli en yrkesförening inom förbundet. Nu har alltså förbundsstyrelsen godkänt e-hälsoläkarna som en intresseförening.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev