Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nergårdhs utredning får beröm

Publicerad: 1 juni 2018, 12:15

Ann Johansson, Lise Lidbäck och Heidi Stensmyren lovordar förslagen i Anna Nergårdhs utredning.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Anna Nergårdhs delbetänkande om primärvården får nästan bara positiva reaktioner från företrädare för vårdfacken och patientföreträdare.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdAnna Nergårdh

Ökad kontinuitet, att vården flyttas närmare befolkningen och det nationella uppdraget att definiera primärvårdens uppdrag är några områden som får särskilt goda vitsord. Anna Nergårdh har varit överallt, intervjuat alla och använt sig väl av sin referensgrupp, förstår man av kommentarerna.

Spännande och glädjande, säger Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande, direkt efter att utredningen presenterats på Rosenbad.

– Den bristande kontinuiteten uppmärksammas på flera ställen i utredningen. Nu kommer konkreta förslag på hur den ska stärkas bland annat genom att befolkningen ska kunna lista sig hos en fastläkare.

Heidi Stensmyren tycker det är klokt listtaket utreds och sedan kan anpassas lokalt. I utredningen talas det genomgående om att listningen gäller utförare och inte läkare, men Heidi Stensmyren kan inte se annat än att det måste tolkas som läkare.

Läkarförbundet uppskattar naturligtvis också förslaget med nationell finansiering av 1 250 specialistläkare i allmänmedicin och att primärvårdsuppdraget definieras nationellt.

– Blir de här förslagen verklighet får vi en stärkt kontinuitet och en tryggare och tillgängligare primärvård, säger Heidi Stensmyren.

Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet, är framför allt positiv till att utredningen utgår från befolkningens behov och att primärvården ska omfatta ett flertal kompetenser.

– Men det stör mig att man tänker koppla kontinuiteten till läkarna, det finns andra möjligheter. För den grupp som har störst behov, de kroniskt sjuka, är ju distriktssköterskan den viktigaste personen.

Hon betonar också vikten av barnmorskor och psykiatrisjuksköterskor för att uppnå kontinuitet i primärvården och hoppas det finns med i delbetänkandet som hon inte hunnit få ännu.

Att utredningen i sin målbild uttryckligen lyfter fram vikten av omsorg – inte bara av vård, och patientens delaktighet, tycker hon är centralt.

– Målbilden där har man fokus på att primärvården är navet är det absolut viktigaste i utredningen, säger Ann Johansson.

Lise Lidbäck är ordförande i Neuroförbundet som ingår i Vårdanalys referensgrupp för utredningen.

– Vi tycker att det här är jättebra.  Våra medlemmar är ju mycket beroende av sjukhusvården men har också kontakt med första linjens sjukvård och vi uppskattar fokuset på samordning och fast vårdkontakt.

I mars lämnade Neuroförbundet och fem andra patientorganisationer över en rapport om bättre vård för personer med långvarig sjukdom, till Anna Nergårdh. Något som gett resultat.

– Vi ser att vi har check på i princip alla punkter, säger hon.

Stefan Jutterdal, ordförande för Fysioterapeuterna, är inte på plats men skickar kommentarer från sin blogg.

– Det är positivt att en statlig utredning för första gången orkar ta steget och tydligt lyfta frågor kring prevention och rehabilitering som en förutsättning för en hållbar hälsa, skriver han bland annat.

Relaterat material

Utredning skärper kraven på primärvården

SKL vill ha mer pekpinnar och fler än bara läkare

M tror att primärvårdens framtid kräver tuffa beslut

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

PrimärvårdAnna Nergårdh

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev