Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nog med detaljer för ny vårdamiral

Publicerad: 27 september 2013, 05:00

Hans Karlsson tvekar inte när Dagens Medicins fotograf ber honom att kliva ut på taket på SKL:s huvudkontor. Som ägare av två 1800-talshus vars tak ibland behöver lagas är han van vid höjder.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Snart fattar Hans Karlsson från Värmland SKL:s vårdroder, efter hyllade Göran Stiernstedt. Han delar företrädarens tro på brett förankrade beslut, men vill stoppa regeringens kanonad av detaljregler.


Klockan är strax före halv fem på eftermiddagen när Hans Karlsson halvspringande möter oss utanför centralstationen i Stockholm. Tåget från Värmland var 20 minuter försenat. En vardag han kommer att få vänja sig vid när han ska jobba i Stockholm varje dag. I veckorna ska han bo i SKL:s övernattningslägenhet. Men helst inte på tisdagar. Då är det övning med Arvika stråkorkester där han har spelat fiol sedan han var 15 år.

– Det ger ett lugn och det handlar om att använda andra delar av skallen än jag annars gör, säger han.

Det återstår att se om det är möjligt att rensa kalendern en eftermiddag i veckan. Att jobbet som direktör för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting är krävande är Hans Karlsson förberedd på. Men han tänker inte jämföra sig med sin företrädare, Göran Stiernstedt.

– Jag kan inte bli en kopia av Görans sätt att vara. Det går inte. Han har haft en otroligt stark position och jag har mycket stor respekt för det han har gjort, det han gör och hans person. Det blir bara omöjligt och patetiskt om man ska försöka göra en kopia på Göran Stiernstedt.

När det gäller ledarstil tror Hans Karlsson att det finns skillnader mellan honom och företrädaren.

– Göran har kommit väldigt långt därför att han kan väldigt mycket. Han är en duktig, påläst och begåvad person som härbärgerar mycket i sig själv. Jag kanske har en större vana att jobba mer genom andra människor. Att jobba med att entusiasmera medlemmarna och medarbetarna. Att vara en förebild så långt det är möjligt. Och jobba på ett sätt som gör att många medarbetare kring mig växer och tar för sig.

Hans Karlsson lyfter gärna fram kollektivet. Det är ett synsätt som även lyser igenom när han pratar om behovet av fler gemensamma överenskommelser mellan landstingen.

– Vi måste hitta modeller för att gemensamt ta en del steg framåt. Jag tänker att SKL är en viktig arena för det. Det här arbetet är lite haltande i dag. Det handlar om att prata med varandra tidigt och inte hamna i låsta positioner. Min ambition är att underlätta gemensamt beslutsfattande.

Han lyfter fram cancerområdet där han tycker att landstingen har kommit en bit på väg i det arbete som nu pågår med nivåstrukturering.

– Vi behöver ha en diskussion med landstingen om vad det finns för andra diagnosområden där man kan ta ett gemensamt kliv framåt.

IT-frågor är ett annat område som Hans Karlsson brinner för och där han tror att gemensamma lösningar är rätt väg att gå för både landsting och kommuner.

– Det handlar om att våra IT-system måste vara säkra. Och att vi kan kommunicera mellan olika delar av vårdsystemet: privata vårdgivare och offentliga vårdgivare, och mellan landsting och kommuner. Vi är på väg att ta bra kliv framåt inom det här men jag tror att man behöver en större kraftsamling.

Ett område där han är både hoppfull och oroad är läkemedel. Hoppfull för att samarbetet mellan landstingen kring införandet av nya läkemedel har stärkts de senaste åren. Men oroad över utvecklingen med hemliga överenskommelser mellan läkemedelsindustrin och enskilda landsting.

– Vi måste hitta former där vi med en ganska öppen diskussion mellan landstingen och med dem som levererar läkemedel kommer fram till en effektiv användning av läkemedel. I dag kommer nya läkemedel in för sent, säger han och fortsätter:

– Hemlighållandet i sig är ett bekymmer. Det är någonting som skapar osäkerhet och misstänksamhet. Jag tror att det vore bra både för industrin och för oss i sektorn som köpare om man kan vara mer öppen.

Vi sitter på SKL:s takterrass med vidunderlig utsikt över Stockholm. En bit bort skymtar regeringskansliet och Rosenbad. Under Göran Stiernstedts tid har SKL tecknat många överenskommelser på vårdområdet med regeringen. På denna punkt vågar Hans Karlsson kritisera sin företrädare.

– Jag kanske tycker att det har varit väl många och väl detaljerade överenskommelser.

Som landstingsdirektör i Värmland har han delat den kritiken med många representanter för andra landsting. När han nu går över till andra sidan står han fast vid att det har varit för mycket detaljstyrning. Men i samma andetag betonar han att han hoppas på ett nära samarbete med socialminister Göran Hägglund (KD) och socialdepartementet – med målet att hitta nya metoder i stället för detaljerade överenskommelser om styrda stimulanspengar.

– Om samtalet mellan kommuner och landsting och staten blir mer fördjupat och fortsätter i den andan som är, så kanske man kan hitta effektivare sätt att styra även från statens nivå.

Hans Karlsson är läkare i botten och har arbetat som radiolog. Han har också ett fackligt engagemang i Läkarförbundet bakom sig. Något han ser fördelar med som representant för arbetsgivarsidan och SKL.

– De fackliga organisationerna kan starkt bidra till vårdens utveckling. Jag identifierar inte dem som någon motpart primärt. Utan som en viktig samtalspartner. Det är bra att ha sett de svårigheter man har i en facklig organisation. Vi har ibland svårt med förankring i arbetsgivarleden. Men det kan vara lika svårt med förankring i en facklig organisation.

När vi blickar en bit längre bort från takåsarna på Södermalm ser vi Stockholms inlopp och fartygstrafiken mellan Djurgården och Stadsgårdskajen. Hans Karlsson är en inbiten sjöfartsfantast och hoppas att det kan bli tid över för en segeltur ut i Stockholms skärgård någon gång ibland. Men först väntar utmaningen i att ta över rodret för vård- och omsorgsskeppet i SKL-hamnen och segla ut på det stundtals stormiga sjukvårdshavet.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev