lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nötter kopplas till ökad överlevnad

Publicerad: 21 november 2013, 15:00

En frikostig konsumtion av nötter kan kopplas till minskad risk för förtidig död, visar en ny studie.


En amerikansk forskargrupp har använt data från två stora befolkningsstudier, den så kallade sjuksköterskestudien och en motsvarande bland manlig vårdpersonal, för att för undersöka sambandet mellan nötkonsumtion och mortalitet.

En handfull nötter dagligen kunde kopplas till en 20 procent lägre risk att dö under uppföljningstiden, enligt resultaten som presenteras i New England Journal of Medicine. Sambandet sågs för både total dödlighet och för dödlighet i cancer, hjärt-kärlsjukdom och respiratorisk sjukdom.

Forskarna har kontrollerat för bland annat effekterna av ålder, fysisk aktivitet, rökning, BMI och ärftlighet för vissa sjukdomar.

De skriver i sin artikel att även om deras studie inte kan visa något direkt orsakssamband, så skulle nötternas höga innehåll av exempelvis nyttiga fetter, högvärdigt protein, vitaminer och mineraler kunna ha en positiv inverkan på hälsan.

Totalt ingick drygt 76 000 kvinnor och nästan 42 500 män i genomgången, som för kvinnornas del omfattade perioden 1980–2010 och för männens del 1986–2010.

Studien är  sponsrad av amerikanska folkhälsomyndigheten, NIH – och av  Internationella forsknings- och utbildningsfonden för  trädnötskonsumtion, förkortad INC NREF.

Trädnötter är exempelvis valnötter, hasselnötter, mandel, pistagenötter, cashewnötter och mandel.

Läs abstract:

Ying Bao med flera. Association of nut consumption with total and cause-specific mortality. New England Journal of Medicine, publicerad online den 21 november 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1307352

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev