Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Nu är alla patienter allas”

Publicerad: 9 april 2020, 08:07

Bild 1/9  

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Primärvården i Stockholm förbereder sig på att många patienter sjuka i covid-19 kommer att vårdas hemma. En helt ny organisation byggs nu i rekordfart. På Torsviks vårdcentral packar man plastpåsar med handsprit och samarbetar med konkurrenter.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion StockholmCapio ABPraktikertjänstPrimärvård

ST-läkaren Cecilia Arvinge håller upp en fullpackad plastpåse från hyllan i ett förråd. Där finns munskydd, handskar, handsprit och annat som bedöms vara nödvändigt när medarbetarna ska åka hem till någon med misstänkt covid-19. På dörren sitter också tydliga checklistor om vad man ska tänka på.

– Vi försöker förbereda så mycket vi kan, så att man ska slippa tänka på allt om man plötsligt ska åka hem till en patient, säger Cecilia Arvinge.

De senaste veckorna har jobbet för medarbetarna på Torsviks vårdcentral på Lidingö utanför Stockholm tagit en helt ny vändning. Att plasta in listor i fickformat över läkemedel som ska användas vid palliativ vård, åka till en villa och hämta visir som gymnasieelever har tillverkat av overheadpapper och starta helt nya enheter för misstänkta covid-fall är några exempel.

I början av mars beslutades att all sjukvård utanför sjukhusen skulle krisledas centralt från Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO. Vården utanför sjukhus är splittrad och består av ett stort antal både offentliga och privata aktörer inom bland annat primärvård, hemsjukvård, ASIH och läkarinsatser på särskilda boenden. I och med krisläget fick SLSO ett samordningsansvar för alla.

En av de första saker krisledningen gjorde var att dela upp länets omkring 210 vårdcentraler i geografiska kluster. Vårdcentralerna i varje kluster fick i uppdrag att samverka och utse minst en enhet till en så kallad infektionsnod. Noden skulle förberedas för att på ett säkert sätt kunna ta emot ett stort antal patienter med misstänkt covid-19.

En av noderna är Torsviks vårdcentral.

– Saker som annars tar ett år går nu på ett par dagar. Det tog 24 timmar från att vi började prata om en ny lokal tills att det huset började byggas. På tre dagar hade vi en fungerande infektionsnod, dit alla patienter med misstänkta infektioner hänvisas efter tidsbokning, utan att behöva komma in på vårdcentralen, säger Louise Eggimann, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef.

Den 13 mars utsågs hon till chef för det kluster där Torsviks vårdcentral ingår. Dagen efter sammankallade hon alla vårdgivare i kommunen som förutom de offentliga är tre privata aktörer; Capio, Praktikertjänst och en mindre läkarägd vårdcentral. Hon förklarade vilka mandat hon som klusterchef hade i att fördela personal och resurser.

– På en dag gick vi från att vara konkurrenter till samarbetspartner och på två dagar var vi en fungerande grupp med gemensam riktning. Samma dag som vi hade vårt första möte var vi dessutom tillsammans och tittade på en lokal för att starta ytterligare en infektionsnod i centrum. Det är väldigt häftigt när alla jobbar åt samma håll, säger hon.

Den andra noden stod klar sista mars och bemannas omväxlande av läkare och sjuksköterskor från de fyra aktörerna.

– Vi har släppt listningen, nu är alla patienter allas, säger Louise Eggimann.

Hon pratar mycket om det speciella med att arbeta under förutsättningar som kan ändras flera gånger om dagen. Sedan ett par veckor inleds varje morgon på Torsviks vårdcentral med ett coronamöte. Vilka är på plats? Vilka är hemma men kan ta patienter på telefon? Har alla det aktuella numret till ASIH? Vilka bemannar infektionsnoden och har alla hunnit titta på webbutbildningen om palliativ vård? Frågorna som avhandlas är av blandad karaktär och medarbetarna hanterar situationen olika. Vissa blir ledsna, andra arga och frustrerade över att saker inte är som de brukar.

Samtidigt svämmar Louise Eggimanns vanligtvis hanterbara mejlkorg över av frågor om munskydd och nya förslag på samverkansdokument och riktlinjer.

– Jag var snabb med att åka till BiItema och köpa röjsågsvisir. Att vi haft dem tror jag har bidragit till en trygghet hos personalen. Sedan när tandvården en trappa upp stängde kom de ner med all sin skyddsutrustning till oss. Även om vi vet att frågan om skyddsutrustning är kritisk har det inte tagit allt fokus för oss och vi har inte blivit handlingsförlamade, säger hon, påtagligt nöjd.

I väntrummet till vårdcentralen är det ödsligt folktomt och utanför på den soliga parkeringen stannar nyfikna förbipasserande och frågar vad som händer i huset. Noden bemannas med två läkare, en sjuksköterska och en samordnare. De fyra första dagarna togs 33 patienter emot och än så länge är det inga köer. Men Louise Eggimann har förberett med orangea trafikkoner ifall de skulle behöva göra avspärrningar.

Både Louise Eggimann och Cecilia Arvinge är tacksamma att de nu har tid att ställa om arbetet. Men lugnet är på ett påtagligt vis sammanbitet. Alla är medvetna om att situationen snart kan vara annorlunda. Att just hemsjukvården kommer att bli den kritiska punkten är de överens om. Bland annat har rehabpersonal precis snabbutbildats för att frstärka i hemsjukvården.

– Alla kommer att behöva vara beredda att åka hem till svårt sjuka och döende patienter och vårt samarbete med ASIH och den kommunala omsorgen måste bli ännu tätare, säger Louise Eggimann.

På frågan om att de är oroliga över att saker och ting går för fort svarar båda ”egentligen inte”.

– Det blir bra när vi får mandat att bestämma och slippa detaljstyrning. Jag känner mig trygg med att vi fattar rätt beslut. Men facit kommer först i efterhand, säger Cecilia Arvinge.

Relaterat material

Krisen har fått Stockholms primärvård att ställa om

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev