tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ny fond ska ge forskningen skjuts

Publicerad: 17 oktober 2012, 07:20

Samhället investerar endast små belopp i smärtforskning. Nu vill två forskare i Lund ändra på det med en särskild fond. Men namnet vållar huvudbry.


Smärtforskningen måste få ett lyft. Det anser Peter Zygmunt, docent i farmakologi vid Lunds universitet.

– I dag saknar smärtan ett ansikte. Det finns patientorganisationer som är mycket viktiga, men det saknas en organisation som stödjer forskning, säger han.

Tillsammans med Edward Höge­stätt, professor i klinisk farmakologi vid Lunds universitet, har han tagit initiativ till Smärtfonden.

– Jag hade tidigare ägnat mig åt hjärt-kärlforskning och när jag sadlade om kunde jag konstatera att finansieringen av smärtforskning är otroligt eftersatt. Det finns inga privata stiftelser som stödjer området och det prioriteras inte heller av Vetenskapsrådet, säger Edward Högestätt.

När de två forskarna tittade på Veten­skaps­rådets anslag till medicinsk forskning visade det sig att endast en procent går till forskning om smärta. Samtidigt beräknas var tredje vuxen individ besväras av långvarig smärta.

– Summa summarum är det en negligerbar satsning på smärta från samhället och dessutom har läkemedels­företagen problem med sin smärtforskning, säger Peter Zygmunt.

En orsak till att området är eftersatt kan vara synen på smärta.

– En vanlig uppfattning är att smärta endast är ett tecken på en bakomliggande sjukdom och att forskningen därför ska inriktas på sjukdomen, men vi vet nu att långvarig smärta kan vara en sjukdom i sig, säger Edward Högestätt och tillägger att sådana upp­fattningar även finns bland hans kollegor.

Tanken med initiativet är att insamlade pengar i första hand ska gå till grundforskning, gärna med klinisk anknytning.
Fonden har en hemsida och ett vetenskapligt råd med representanter från de flesta stora lärosäten i landet. För att komma igång krävs donationer och det har fonden inte fått några ännu.

Hur kommer det sig att två farmakologer tar initiativ till ett arbete mot smärta?

– Vi är intresserade av att lindra och bota smärta med läkemedel och behandlingsarsenalen mot smärta är väldigt gammalmodig. När man ser på läkemedel mot långvarig smärta är det uppenbart att utvecklingen ligger långt efter många andra områden, säger Peter Zygmunt som tillägger att akut smärta kan behandlas ganska bra med dagens läkemedel.

I dag finns en svartlistad insamlingsfond som heter Svenska Smärtafonden. Frivillighetsorganisationernas insamlingsråd varnar för fonden på grund av oklarheter kring hur pengarna används och tvivelaktiga metoder.

Hur ser ni på riskerna med att ha ett namn som liknar namnet på en bluffond?

– Vi har övervägt detta och det finns personer som har avrått oss från att använda namnet Smärtfonden, men samtidigt tycker vi att namnet är väldigt slagkraftigt, säger Edward Högestätt.

– Vi hoppas att dagens bidragsgivare är tillräckligt vaksamma och vi får helt enkelt försöka förklara skillnaden mellan fonderna i olika sammanhang, tillägger han.

Relaterat material

Register samlar kunskapen

Läkare jobbar för nationell plan

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev