Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Ny kull med polska läkare på väg till Sverige

Publicerad: 24 Januari 2003, 11:38

I dagarna började den fjärde kullen med polska läkare att läsa svenska i hemlandet. Hittills har nära 160 läkare från Polen kommit till Sverige genom de så kallade Polenprojekten och just nu diskuteras en femte omgång.


-  Våren 2002 gick startskottet för den första organiserade rekryteringen av läkare från Polen till Sverige. Sedan dess har ytterligare två rekryteringsomgångar avslutats. Hittills har tolv landsting deltagit och tillsammans har de lyckats locka 157 polska läkare till den svenska sjukvården. I den fjärde omgången deltar ytterligare fyra landsting och därmed är det endast fem sjukvårdshuvudmän som än så länge valt att stå utanför satsningarna i Polen.  - Intresset för en femte omgång är stort och just nu för vi diskussioner med alla landsting som deltagit tidigare. Det är mycket möjligt att vi lämnar in en ny dispensansökan till Arbetsmarknadsstyrelsen under februari, säger Håkan Pettersson, personalchef i Landstinget i Kalmar län som ansvarat för satsningarna genom rekryteringsbolaget Kalmena.

Efterfrågan styr rekryteringen  Eftersom flera landsting dras med besvärliga vakanssituationer ute på vårdcentralerna har många polska allmänläkare lyckats få anställning i Sverige. Hittills har 84 allmänläkare rekryterats, vilket motsvarar drygt 50 procent av samtliga projektdeltagare. Ytterligare 16 specialiteter finns representerade bland läkarna - då främst anestesiologer, gynekologer och röntgenläkare.   - Det är efterfrågan i landstingen som i första hand styr rekryteringen, förklarar Håkan Pettersson.  Många är beredda att ta steget  Enligt en rapport som sammanställts vid svenska ambassaden i Warszawa finns det flera orsaker till att de polska läkarna söker sig bort från det egna landet och till Sverige. Förutom de jämförelsevis låga lönerna pekar man på faktorer som bristande anställningstrygghet, dåliga möjligheter till fortbildning och omodern utrustning.   I rapporten konstaterar man också att det fortfarande finns många polska läkare som är beredda att söka sig till utlandet och att flödet till Sverige sannolikt kommer att fortsätta.   I maj nästa år blir Polen en del av EU. Men bestämmer Sverige sig för att ha övergångsregler kan det komma att dröja innan tillträdet till den svenska arbetsmarknaden blir helt fritt.  - Men blir det inga övergångsbestämmelser så måste man ändå fortsätta att ta seriöst på rekryteringen från utlandet. Läkarna måste få språkutbildning och information om hur svensk sjukvård fungerar, säger Håkan Pettersson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev