Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ny metod för bemanning prövas

Publicerad: 8 oktober 2018, 06:55

Hani Movahed och Meybod Kia vill förändra förutsättningarna för konsultbemanning i sjukvården.

Foto: Calle Bergqvist

Med ambitionen att transformera hanteringen av hyrpersonal i sjukvården inleder ett nystartat företag nu ett samarbete med Capio närsjukvård.


Ämnen i artikeln:

Capio AB

Idén är att behålla fördelarna med konsultbemanning, men att slippa nackdelen med att en mellanhand, bemanningsbolagen, håvar in pengar som kunde ha gått till sjukvårdens verksamhet.

– Frågan vi får är förstås om inte vi bara är en ny mellanhand, säger Meybod Kia, en av grundarna till företaget och som själv är specialistläkare i allmänmedicin.

Skillnaden är, förklarar han, att företaget tar ut en fast kostnad av vårdgivaren. Oavsett om de rekryterar tio eller hundra läkare och sjuksköterskor, är avtalet mellan företaget, som heter Mypick, och vårdgivaren detsamma.

– De flesta säljare som arbetar på bemanningsbolagen får ju provision, och företagen tar betalt i procent för varje person de tar in på kort tid till sjukvården. Jag säger givetvis inte att företagen är onda, men deras affärsmodell skapar drivkrafter som inte alltid gynnar kontinuiteten och matchningen i vården, säger Meybod Kia.

Den nya affärsidén bygger på mer sunda drivkrafter, sett ur sjukvårdens perspektiv, menar han. Men den är också framtagen efter att han och hans medgrundare Hani Movahed frågat läkare och sjuksköterskor som jobbar som hyrpersonal vad de efterfrågar. Möjligheten till flexibilitet är viktigt för många.

De läkare och sjuksköterskor som rekryteras till jobb via Mypick blir timanställda direkt av vårdgivaren, och alltså inte av ett bemanningsbolag som de flesta blir i dag. Om läkaren eller sjuksköterskan är egenföretagare kan hen istället fakturera vårdgivaren direkt.

Samarbetet inleds i dagarna med Capio närsjukvård i Stockholm. I årsskiftet är planen att utvidga till Capio närsjukvård i hela landet.

– Tanken är att säkerställa att vi kan få en direktdialog med potentiell personal som vill jobba hos oss, säger Daniel Olsson, vice vd på Capio närsjukvård. Vi tror att den personal som kan tänka sig att jobba hos oss också gärna vill ha en direktdialog.

Är det inte ännu bättre att hitta personer att anställa på riktigt?

– Absolut. Det är det vi allra helst vill ha. Vi tror att det här också kommer vara ett sätt att hitta personer att anställa. Många kan i ett skede i livet vilja jobba som konsulter, och kanske senare bli anställda. Men vi kommer alltid att ha ett behov av tillfällig bemanning. Då är det positivt att vi kan nå dem utan mellanhänder.

Både Meybod Kia och Daniel Olsson talar om en bristande transparens i dag när det gäller vårdgivarnas avtal med bemanningsbolagen. De som arbetar som konsulter vet ofta inte hur mycket bemanningsbolagen tar ut av vårdgivaren för deras tjänster, konstaterar Meybod Kia. Vårdgivarna å sin sida vet inte hur stor del av det de betalar för en anlitad konsult som går till konsultens lön, säger Daniel Olsson.

Med den nya affärsmodellen ska det vara tydligt hur mycket vårdgivaren betalar och vad en anställd får i lön. Men när det kommer till vad Capio närsjukvård betalar för tjänsten från Mypick tar transparensen slut. Varken Daniel Olsson eller Meybod Kia vill svara på den frågan.

– Av respekt för avtalet kan jag tyvärr inte svara på det, säger Meybod Kia. Avtalet kommer att utvärderas eftersom det är viktigt för oss att det blir en win-win för vårdgivarna, vårdpersonalen och samhället i stort. Genom att vi medvetet går ifrån en arvodesbaserad affärsmodell kan vi premiera det som är viktigt för bägge parter samt landets medborgare, det vill säga kontinuitet, säger Meybod Kia.

Ämnen i artikeln:

Capio AB

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev