Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nya stabslägen på sjukhus

Publicerad: 4 februari 2015, 13:52

Sahlgrenska universitetssjukhuset har gått in i ett nytt stabsläge och Helsingborgs lasarett i förstärkningsläge. Vårdplatsbristen fortsätter sin ”all time high” på sjukhusen.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneHelsingborgs lasarettSahlgrenska universitetssjukhusetVästra Götalandsregionen

På Sahlgrenska universitetssjukhuset ligger i dag över 200 medicinskt färdigbehandlade patienter. De tar tio procent av sjukhusets totalt 2 000 vårdplatser, medan sjukhuset helst hade sett att de kunde slussas ut till kommunal omsorg.

Sjukhuset stod i stabsläge tidigare i veckan och under eftermiddagen är det dags igen.

– Nu är vi inne i en all time high, det handlar om åtta vårdavdelningar. Men problemet har förekommit i många år. Det är framför allt våra äldre och sköra patienter, säger Ann-Marie Wennberg, områdeschef på Sahlgrenska till Dagens Medicin.

Samtidigt kommer det många patienter till akuten under vinterperioden. Och där påverkas vårdkedjan när det blir svårt att skriva in patienter.

Helsingborgs lasarett har valt att gå till förstärkningsläge. Det har pågått under veckan. Sjukhuset har beordrat in personal och öppnat nya vårdplatser. Tidningarna Sydsvenskan och Helsingborgs-Dagblad rapporterar om är trängt läge på alla sjukhusen i Skåne. När det inte går att hitta vårdplatser på Helsingborgs lasarett finns ingen möjlighet att hitta det någon annanstans heller.

Förstärkningsläget är lasarettets andra det här året.

– Vi har ju inget utbrott av calicivirus. Vi har inte sett en massa frakturer och benbrott. Det vi ser är att vi har många äldre multisjuka patienter som inte kan återgå till den vårdnivå de hade innan, säger Björn Zackrisson, chef för Skånevård Sund.

Alltså samma problematik som Sahlgrenska universitetssjukhuset har just nu. Björn Zackrisson uppskattar att Helsingborgs lasarett har 20 – 30 medicinskt färdigbehandlade patienter.

– Helsingborg har inte fler överbeläggningar än rikets genomsnitt, till och med något färre överbeläggningar än övriga Skåne. Men det är ju inget bra försvar. Inställda operationer är ett riktigt dåligt sätt att använda sjukvårdens resurser. Jag tycker att det är riktigt kass, säger Björn Zackrisson till Dagens Medicin.

Relaterat material

”Landstingen behöver se över ledarskapet”

Arbetsmiljöverket vill ha möte med Region Skåne

Arbetsmiljöverket släpper inte Helsingborg ur klorna

”Vi har en besvärlig situation”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev