tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nytt centrum ska utveckla kunskap om livsstilsvanor

Publicerad: 3 mars 2023, 10:00

Glada miner och klippta band. Sahlgrenska universitetssjukhuset har invigt ett nytt centrum för livsstilsintervention.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetAnne-Marie Wennberg LarköSahlgrenska akademinDiabetes typ 2Fysisk aktivitet

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Ann-Marie Wennberg Larkö, till vänster, och glädjestrålande Mats Börjesson, föreståndare för Sahlgrenskas centrum för livsstilsintervention, och koordinator Carina Persson, vid invigningen av centret.

Foto: Karin Lerjestedt Walka/SU

Centret finns på Östra sjukhuset. Där samlades den 22 februari sjukhusledning, styrelsemedlemmar, internationella forskarkollegor och anställda från sjukvård och universitet.

Bandet klipptes av professor och sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg Larkö som också höll invigningstalet. Hon framhöll livsstilscentrum som ett exempel på Sahlgrenskas förmåga att knyta ihop klinisk forskning, behandling och utveckling för bättre vård i framtiden, liksom för samarbetet mellan akademi och sjukvård.

Professor och överläkare Mats Börjesson, med forskningsinriktning idrottsfysiologi/idrottskardiologi, är föreståndare för centret. I ett utskick inför invigningen slog han fast hälso- och sjukvårdens ansvar för att tidigt upptäcka och behandla ohälsa.

”Centrum för livsstilsintervention ska utveckla ny kunskap om förändring av levnadsvanor, ta fram nya individanpassade metoder för livsstilsförändringar och bidra till att utveckla hälso- och sjukvården att bättre behandla och förebygga livsstilsrelaterade sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, cancer och typ-2 diabetes”, sa han bland annat.

Livsstilscentrum är ett samarbete mellan universitetssjukhuset och institutionen för medicin vid Göteborgs universitet. Under våren inleds en interventionsstudie med fokus på övervikt.

Läs också: Liv hotas när hajpade glukossänkare används oaktsamt

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev