tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nytt journalsystem tog åtta år att införa

Publicerad: 19 maj 2016, 11:37

Foto: Thinkstock

Nyligen bytte primärvården i väst journalsystem, trots att arbetet med det framtida vårdinformationssystemet 3R har påbörjats. Anledningen är ett segt införande, och frågan är om man behöver byta igen.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Det nya journalsystemet Asynja Visph infördes i Västra Götalandsregionen i fjol. Mottagandet har varit blandat. Som du kan läsa i Mats Reimers blogg på Dagens Medicins sajt har det positiva egenskaper, som snabbmeddelanden och bildfiler. Men användaren måste klicka mycket för till synes enkla uppgifter och det kan upplevas som allmänt omständigt.

Att Asynja Visph infördes nu, trots pågående arbete med 3R, beror på att det faktiskt är länge sedan man först bestämde sig för Asynja.

– Asynja Visph har en lång historia. Det är ett projekt som beslutades 2007, säger Helene Seeman-Lodding, regional programchef för 3R i Västra Götalandsregionen.

– Det blev förseningar i upphandlingen och sedan tog införandet lång tid. Asynja Visph upphandlades långt innan 3R ens var i imaginär form, fortsätter hon.

2007–2008 beslutade man att primärvården skulle upphandla en uppgradering av de befintliga systemen. Men sedan följde överklaganden från leverantören, nya beslut och ett nytt avtal med Asynja Visphs utvecklare. Det i sin tur överklagades av en konkurrent, och först 2011 kunde man börja införa systemet. Men det höll inte måttet, och 2013 fick man göra en omstart. Först i fjol stod det klart och i mars i år hade hela den offentliga primärvården fått systemet.

– Från början hade det hanterats som ett it-projekt, inte som ett verksamhetsprojekt. Och verksamheten måste involveras, säger primärvårdsdirektör Marie-Louise Gefvert.

– Det har varit en resa jag lärt mig mycket av, men jag vill egentligen inte göra om den. Men nu känns det bra. Det var värt att göra den här förändringen, säger hon.

Vad säger du om att somliga tycker att Asynja Visph är ett omständigt system med...

– ...med mycket klick? Det har vi tänkt på. Vi har börjat en utbildningsresa vi kallar "tips och trix", för det finns genvägar. Våra utbildare kommer att åka runt, och de började i norra Bohuslän och Dalsland. Vi tar sådan här kritik på största allvar, säger Marie-Louise Gefvert.

Men sedan är ju också frågan om Asynja Visph och andra befintliga system kommer att vara förenliga med den framtida it-miljön 3R. Det vet man inte så här tidigt i projektet.

– I den här fasen arbetar vi inte med en karta över befintliga system utan verksamhetens behovs- och funktionsanalys. Men vi vänder på alla stenar och det finns inga heliga kor, säger Helene Seeman-Lodding.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev