Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nytt sömnmedel mot jetlag

Publicerad: 2 december 2008, 15:29

Personer med övergående sömnproblem på grund av förändrad dygnsrytm kan enligt en ny studie bli hjälpta av ett nytt melatoninhärmande läkemedel.


Forskare vid bland annat Harvard Medical School i Boston, USA, har undersökt effekterna av tasimelteon, ett nytt läkemedel som stimulerar receptorer för det kroppsegna ”sömnhormonet” melatonin.

I studien framkallades en övergående sömnstörning hos 411 friska individer genom att de en natt gick och la sig fem timmar senare än normalt. Studiedeltagarna lottades till behandling med placebo eller tre olika doser av det nya läkemedlet 30 minuter före läggdags. Därefter mättes sömnkvaliteten under en natt som studiedeltagarna spenderade på ett sömnlaboratorium.

Enligt resultaten som i dag tisdag publiceras online i tidskriften Lancet var sömnkvaliteten signifikant bättre i de grupper som fick behandling med tasimelteon. Sömneffektiviteten, mätt som den procentandel tid som spenderades i sängen sovandes, var 72–76 procent i grupperna som fått aktiv behandling jämfört med 66 procent i placebogruppen.

Även insomningstiden var kortare hos dem som fick det nya läkemedlet, 8–11 minuter, jämfört med placebogruppen, 22 minuter.

Forskarna presenterar också resultaten från en mindre studie med 39 friska individer hos vilka motsvarande typ av sömnstörning framkallats. Även i denna studie gav tasimelteon förbättrad sömn jämfört med placebo. Genom mätning av nivåerna av melatonin konstaterar forskarna också att läkemedlet här hade en normaliserade effekt på dygnsrytmen.
Biverkningsmönstret med tasimelteon var detsamma som med placebo. Det gällde bägge studierna.

Forskarnas slutsats är att läkemedlet kan ha potential hos personer som reser över tidszoner eller som skiftarbetar. I en ledarkommentar framhåller också två argentinska sömnexperter att tasimelteon kan ha fördelar över bensodiazepinbaserade sömnmedel då de senare är behäftade med tillvänjnings- och beroendeproblematik, vilket inte är fallet med melatoninanaloger.

Tasimelteon har utvecklats av det amerikanska företaget Vanda Pharmaceuticals. Bolaget har ännu inte lämnat in en ansökan om godkännande för läkemedlet till någon myndighet.

Lancet, publicerad online den 2 december 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev