Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nytt stöd för att kalcium och vitamin D förebygger fraktur

Publicerad: 13 januari 2010, 12:29

En analys av sju stora studier visar att dagligt tillskott av vitamin D och kalcium minskar risken för frakturer oberoende av ålder, kön och tidigare benbrott.


I analysen som är gjord av forskare vid Gentofte universitetssjukhus i Köpenhamn, Danmark, ingår totalt 68 517 personer mellan 47 och 107 år, de flesta kvinnor. De hade deltagit i någon av sju randomiserade studier som undersökte effekten på frakturrisk av vitamin D plus kalcium eller vitamin D ensamt.

Studierna visar sammantaget att bara D-vitamintillskott i doserna 10-20 mikrogram inte minskade risken för benbrott. Däremot är forskarnas slutsats att kalcium i kombination med vitamin D minskar risken för frakturer över huvudtaget, för höftfrakturer och troligen också för kotfrakturer. Detta oberoende av kön, ålder och tidigare frakturer.

Riskminskningen var cirka 8 procent för alla frakturer sammantaget. För höftfrakturer minskade risken mer, men dessa data var bara signifikanta för en mindre grupp.

I Sverige kom SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, i en rapport 2006 fram till att  kalcium och vitamin D ger positiv effekt endast för personer som är över 80 år och i riskzonen för frakturer.

- Det här är intressanta data, men inte helt revolutionerande – riskminskningen är så pass liten, säger Dan Mellström, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och en av experterna bakom SBU-rapporten, om de nya rönen.

De danska forskarna menar att deras analys talar för att tillskott av kalcium och D-vitamin kan ge ett skydd för en bredare åldersgrupp. Dan Mellström tror dock inte att den aktuella studien kommer att leda till någon ändrad syn på behandlingen i Sverige.

- Innan man går ut med allmänna rekommendationer om vitaminer är det viktigt att man har data för att behandlingen också är säker, säger han.

Läs hela studien:

British Medical Journal 2010;340:b5463 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev