Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nytt stöd för IL-17 hämmare mot psoriasis

Publicerad: 14 juni 2016, 12:54

IL-17 är en läkemedelsklass som dämpar bildningen av psoriasisplack.

Foto: Psoriasisförbundet

IL-17 hämmaren Taltz ger långvariga förbättringar av hudsymtomen hos patienter med måttlig till svår plackpsoriasis, enligt en ny randomiserad studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Psoriasis

Taltz (ixekizumab) är en monoklonal antikropp och nu har dess effekt sammanfattats i den nya publikationen, som baseras på tre kliniska prövningar.

Efter 12 veckors behandling med Taltz klassades psoriasisplacken som utläkta eller få hos 76,4 till 81,8 procent av patienterna, medan motsvarande siffra var endast 3,2 procent för kontrollpersoner på placebo. Bland deltagare som fick förlängd medicinering med Taltz i totalt 60 veckor var det 68,7 till 78,3 procent som hade fortsatt få eller helt utläkta psoriasisplack vid behandlingens slut.

Fler patienter på aktiv terapi drabbades dock av biverkningar, exempelvis i form av inflammatorisk tarmsjukdom eller svampinfektioner.

Studien är randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad. Den innefattade närmare 3 800 patienter från tre olika kliniska prövningar. Samtliga deltagare hade haft en psoriasisdiagnos i minst sex månader.

Ett internationellt forskarlag bakom studien skriver att de planerar uppföljande analyser av deltagarna för att bättre förstå den långvariga effekten av läkemedlet.

IL-17 hämmare har tidigare visats vara lovande för att behandla patienter med svåra former av psoriasis. Läkemedelsklassen blockerar en särskild signalväg och därmed dämpas bildningen av psoriasisplack och inflammationen. Den aktuella studien är sponsrad av läkemedelsföretaget Eli Lilly.

■ Läs mer i abstract:

K.B Gordon med flera. Phase 3 trials of Ixekizumab in moderate-to-severe plaque psoriasis. New England Journal of Medicine, publicerad online den 13 juni 2016. Doi: DOI: 10.1056/NEJMoa1512711

Relaterat material

Bättre med IL 17-hämmare

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Psoriasis

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News