Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Nyttan med frukt ifrågasätts

Publicerad: 4 maj 2009, 12:28

Nyttan med frukt ifrågasätts

Foto: Foto: Photos.com

Frukt är onyttigt och gör människor feta, hävdar en överläkare. Livsmedelsverket håller inte med.


Debatten om hur nyttigt frukt egentligen är har blossat upp efter en artikel i senaste utgåvan av tidskriften Journal of Clinical Investigation. Studien tyder på att fruktos, fruktsocker, omvandlas till bukfetma i högre grad än vad glukos, vanligt druvsocker, gör.

Överläkaren Christer Enkvist, medicinsk rådgivare inom Västra Götalandsregionen, betraktar studien som en bekräftelse på något han har sett flera tecken på sedan tidigare. Nu vill han göra upp med föreställningen om att frukt skulle vara nyttigt.

”Frukt som mellanmål är förmodligen direkt skadligt genom att det ger oss insulinkickar, som bland annat hela tiden ökar fettbildningen i kroppen och gör att vi blir fetare och fetare. Alla tusentals fruktkorgar som står framme på så många svenska arbetsplatser som en fri löneförmån är förmodligen direkt sjukdoms- och fetmaskapande”, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Livsmedelsverket rekommenderar alla svenskar att äta ett halvt kilo frukt och grönsaker om dagen. Christer Enkvists debattartikel har inte fått myndigheten att ändra uppfattning.

– Det är alltid intressant med ny forskning, men i den här studien handlar det om koncentrerade halter av fruktos i söta drycker. De har fått i sig fruktos motsvarande 25 procent av sitt dagliga energiintag vilket skulle motsvara 25 äpplen eller 28 bananer, säger Ulf Bohman, chef för Livsmedelsverket nutriotionsavdelning, till Dagens Nyheter.

Läs studien:

Journal of Clinical Investigation 2009; 119: 1322-1334

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev