onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Oenighet bakom nya rekommendationer för kolesterol och blodtryck

Publicerad: 26 juni 2014, 11:42

I tisdags publicerade Läkemedelsverket sina nya rekommendationer för prevention av hjärt-kärlsjukdom. I dag skriver två av experterna bakom dokumentet att det kan leda till överbehandling av friska individer.

Ämnen i artikeln:

Kolesterol

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Vi är oroliga för konsekvenserna i den praktiska sjukvården, säger Jan Håkansson, distriktsläkare i Krokom och medlem i den projektgrupp som lett arbetet med de nya rekommendationerna.

Tillsammans med allmänläkaren Anders Hernborg, som också medverkat i utformningen av de nya rekommendationerna, skriver han i dag, torsdag, ett debattinlägg på Läkartidningens webbplats.

De argumenterar där för att ribban sänkts för mycket både vad gäller behandling av högt kolesterol och högt blodtryck.

– Jämfört med de tidigare rekommendationerna från 2006 är skrivningarna mer explicita när det till exempel gäller att erbjuda kolesterolsänkande statiner till personer med hög risk. Även dålig njurfunktion lyfts nu fram som indikation för behandling, säger Jan Håkansson till Dagens Medicin och fortsätter:

– Även om det så kallade Score-verktyget, som används vid skattning av kardiovaskulär risk, också justerats för att ta hänsyn till den bättre hjärthälsan i befolkningen, så kan detta leda till att fler, framför allt äldre, får behandling.

Det kan i sin tur ge ökade problem med till exempel biverkningar, interaktioner och minskad autonomi, anser debattörerna. En annan möjlig effekt de varnar för är undanträngning av redan kärlsjuka patienter i primärvården.

I en tidigare intervju med Dagens Medicin tycker Thomas Kahan, som också ingick i Läkemedelsverkets projektgrupp, att ribban för behandling av kolesterol inte sänkts. Du är alltså oenig med honom?

– Ja. Samtidigt har ribban i Sverige vad gäller kolesterol, inte sänkts lika mycket som i USA och Storbritannien, där det varit stor debatt om den här frågan, säger Jan Håkansson.

Han betonar att varken han eller Anders Hernborg tar avstånd från de nya rekommendationerna.

– Det mesta är riktigt och viktigt och vilar på en bra vetenskaplig grund. Det har varit diskussioner om det här frågorna och vi ställer oss bakom slutdokumentet. Men vi vill vädra vår oro över konsekvenserna ur ett allmänmedicinskt perspektiv. Det ingick dock inte i Läkemedelsverkets uppdrag att göra en konsekvensanalys, säger Jan Håkansson.

Vad tror du kommer att hända nu?

– Det kommer att bli en livlig diskussion. Vi tyckte det vara lika bra att gå ut först med de här åsikterna innan någon annan gör det, säger Jan Håkansson.

Relaterat material

Peter Nilsson: ”Människor måste få bestämma själv över sin behandling”

Målnivåer för kolesterol tonas ner i ny rekommendation

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev