Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Oförskämdheter kan leda till sämre vård

Publicerad: 20 januari 2017, 08:56

Otrevliga kommentarer kan påverka vården negativt, enligt en ny studie.

Foto: Thinkstock

Att vara oförskämd mot doktorn tycks kunna resultera i sämre vård. I alla fall är det vad forskare i USA och Israel kommit fram till i en studie i Pediatrics.


Många patienter tror kanske att vårdpersonal lätt skakar av sig otrevliga kommentarer från exempelvis patienter. Men enligt forskarna bakom studien kan det vara mer komplext än så.

I studien kommer de nämligen fram till att oförskämdheter från en patients anhörig påverkade vårdpersonals prestation och den vård patienten fick till det sämre. Enligt forskarna stärker detta fynden från en tidigare studie där de såg att otrevliga kommentarer från en kollega eller en överordnad påverkade vården negativt.

I den nu aktuella studien simulerade 39 intensivvårdsteam i neonatalvården i Israel olika scenarion där de behandlade medicinska träningsdockor i akutsituationer som svår andnöd eller chock på grund av allvarlig blod- eller vätskeförlust.

Teamen randomiserades till att få oförskämda kommentarer – helt utan koppling till vården – från en skådespelerska som spelade bebisdockans mamma, eller till att jobba utan sådan påverkan.

Två personer, som inte kände till vilka team som hade smädats och inte, bedömde teamens prestationer med hjälp av ett frågeformulär.

Resultaten visar att de team som hade fått otrevliga kommentarer presterade sämre än team som inte hade fått det. De smädade teamen hade sämre resultat när det gällde alla elva mått som ingick i studien, vilket bland annat inkluderade diagnostisk träffsäkerhet, utbyte av information, kommunikation och planering av behandling.

Forskarna såg dock att team som fick spela ett datorspel med fokus på beteendeförändring innan de utsattes för oförskämdheter presterade på samma nivå som dem som inte utsatts för otrevligheter.

Utifrån detta drar forskarna slutsatsen att insatser som syftar till att lära vårdpersonal undvika kognitiv distraktion kan vara av värde.

Läs abstract här:

Arieh Riskin med flera. Rudeness and Medical Team Performance. Pediatrics, publicerad online 10 januari 2017. Doi: 10.1542/peds.2016-2305

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev