Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Ohälsosamma miljöer dödar miljoner

Publicerad: 15 mars 2016, 06:42

Foto: Thinkstock

Ohälsosamma miljöer tog livet av 12,6 miljoner människor 2012, uppskattar Världshälsoorganisationen, WHO, i en ny rapport.


Det handlar om personer som levde eller arbetade i hälsofarliga miljöer där de utsattes för exempelvis luft-, vatten- och jordförorening, kemikalier, klimatförändring och ultraviolett strålning. Följden av exponeringen ledde till över 100 sjukdomar och skador.

Icke smittsamma sjukdomar — som hjärtkärlsjukdomar, cancer, kroniska andningsproblem, diabetes, depression och epilepsi — stod för två tredjedelar av de dödsfall som WHO kopplar till ohälsosamma miljöer.

"Om länder inte vidtar åtgärder för att skapa hälsosamma miljöer där människor lever och arbetar kommer miljoner att fortsätta att bli sjuka och dö för unga", säger Margaret Chan, generaldirektör på WHO, i ett pressmeddelande.

I rapporten rekommenderas motåtgärder som att minska användandet av fast bränsle vid matlagning och i stället satsa mer på energiteknik med låga koldioxidutsläpp. Samtidigt rapporteras om att dödligheten i infektionssjukdomar som malaria och diarré har minskat. Det förklaras av att vattenhanteringen och saniteten har blivit bättre.

LARS PEDERSEN/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev