Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Okej att blunda för alkoholens effekter

Publicerad: 27 februari 2013, 07:00

Efter flera dagar med fläderblomssprit kan Fredrik Modig visa hur kroppens balans påverkas av alkohol.


25 personer som under tre dagar dricker sig berusade på forskningssprit blandat med fläderblomssaft och sedan med slutna ögon försöker hålla sig upprätta på en balansplatta med flertalet sensorer fastsatta på kroppen. Det låter kanske inte som forskning, men det är det.

– Att balansen blir sämre i samband med alkoholintoxikation vet man sedan tidigare, men man vet inte riktigt varför, säger Fredrik Modig, doktorand i klinisk medicin med inriktning öron-, näs- och halssjukdomar vid Lunds universitet.

För att ta reda på det genomförde han därför en serie experiment där personer berusades till 0,6 promille, 1,0 promille respektive inte alls. Fläderblomssaftens syfte var att dölja lukten och smaken av alkohol så att ingen av försökspersonerna visste hur mycket alkohol de fick.

Väl berusade, eller nyktra, fick de sedan stå på en balansplatta samtidigt som deras ögonrörelser och förhållandet mellan deras anklar, knän, höfter, axlar och huvud observerades.

Fredrik Modig såg att kroppens förmåga att över tid anpassa sig till balansstörningar försämrades kraftigt av alkohol. Ett annat fynd var att personer med bättre känsel i fötterna också hade bättre balans under alkoholpåverkan.

Dessutom noterades att synen inte hjälpte balansen lika bra under alkoholpåverkan som i nyktert tillstånd där synen spelar stor roll.

– Förmodligen är det så att syninformationen, samt möjligen informationen från balansorganen i inneröronen, vid höga alkoholdoser blir så påverkade att informationen från sinnena snarare stör än hjälper oss hålla balansen, åtminstone i sidled, säger Fredrik Modig.

Så berusade som blundar får bättre balans?

– Nej inte generellt, naturligtvis. Men i vissa försökssituationer när man är kraftigt berusad kan man ha lika bra balans i sidled om man blundar som när man tittar.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News