Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Okej för gravida att använda paracetamol

Publicerad: 14 juli 2014, 09:10

Efter larmen kring intag av paracetamol under graviditeten har en granskning gjorts. Nuvarande rekommendationer fortsätter att gälla.


Tre studier visade på att det skulle kunna finnas ett samband mellan användning av paracetamol under graviditet och neuropsykiatrisk sjukdom hos barnet, vilket ledde till att Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) säkerhetskommitté, Prac, utförde en granskning av studiernas resultat. Resultatet visar att nuvarande rekommendationer kan fortsätta att gälla, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Pracs granskning visar att det inte finns något vetenskapligt stöd för att gravidas intag av paracetamol, som är en smärtstillande substans som bland annat finns i Alvedon, skulle påverka barnets neuropsykiatriska utveckling.

I rekommendationerna om läkemedelsanvändning vid graviditet framgår bland annat att man ska använda så lite läkemedel som möjligt under graviditeten och att varje läkemedelsbehandling ska vara medicinskt motiverad. Läkemedel som innehåller paracetamol kan användas, men icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, som bland annat ibuprofen, bör undvikas på grund av risker för missbildningar och missfall, enligt de nuvarande rekommendationerna.

Relaterat material

Högre risk för adhd när mamman åt paracetamol

Inga nya råd om värk

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev