Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Olämplig läkare vägrar pension

Publicerad: 25 november 2014, 09:40

Läkarens arbetsgivare och hans egen läkare anser att han inte längre klarar av yrket. Läkaren söker sig då vidare till ett bemanningsföretag.


I en anmälan om läkares kompetens/legitimation till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, uttrycker en verksamhetschef vid en vårdcentral i norra Sverige sin oro.

Vid vårdcentralen arbetar en läkare som tidigare varit sjukskriven och efter det arbetstränat  utan att komma upp i någon arbetsförmåga.  Verksamhetschefen anser att läkaren inte längre klarar av sitt yrke och enligt läkarens egna läkare klarar han inte av att arbeta självständigt som läkare och inte heller en anpassad arbetsmiljö skulle göra någon skillnad.

Läkaren själv vägrar dock enligt anmälan att gå i pension och kräver att få återgå i arbete. Verksamhetschefen ser därför ingen annan utväg än att säga upp honom.

Anledningen till anmälan är att verksamhetschefen nyligen blivit kontaktad av ett bemanningsföretag som bett om referenser på läkaren och verksamhetschefen vill inte riskera att läkaren  förorsakar någon skada på någon patient , enligt anmälan.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev