Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Omorganisation i Östersund ska spara 175 miljoner

Publicerad: 3 november 2015, 12:18

Region Jämtland Härjedalen kan spara miljontals kronor på att göra omstruktureringar i sin sjukvårdsorganisation, visar en konsultrapport.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenÖstersunds sjukhus

Region Jämtland Härjedalen ska införa mobila team och en expressakut, så kallad närakut. En del i satsningen är också att regionen ska fokusera på inre effektivitet i projektet ”vem gör vad i vården”.

– Det syftar till ett bättre resursutnyttjande i vården, så att alla jobbar på toppen av sin kompetens. Det är satsningen på inre effektivitet som kommer att spara 175 miljoner, säger Björn Eriksson, regiondirektör i Jämtland Härjedalen, till Dagens Medicin.

Det finns flera förslag på var närakuten kommer att vara, det som diskuteras är om den kommer att ligga i anslutning till akutmottagningen eller i närheten av sjukhuset i Östersund, detta för att kunna dirigera patienterna till rätt instans.

– Det är väldigt viktigt, en stor andel av de som söker till akuten kan man klara av inom primärvården, med rätt resurser, säger Björn Eriksson.

Mobila team innebär att sjukhusvård kan flyttas ut i primärvården och träffa patienter i deras hem. Det finns redan team som satsar med strokerehabilitering och palliativ vård. Med det ska nu utvecklas till primärvården, där läkare i team med andra professioner kan verka utanför sjukhusen. Tanken är att satsningen ska stärka samarbetet mellan landsting och kommun.

– Vi hoppas på att få en stor förändring i hälso- och sjukvården, vi flyttar oss mycket närmare patienten och bygger en sjukvård som är mer på våra patienters villkor. Och då tänker jag främst på de multisjuka äldre. Vi hoppas också på att spara pengar, vi vill jobba enligt lägsta effektiva omhändertagandenivå, säger Björn Eriksson.

Konsultrapporten kommer från företaget Health Care Management, HCM, på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev