Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Omprövningar gav lägre läkemedelspriser

Publicerad: 15 december 2015, 10:45

TLV:s omprövning av priset för Symbicort har kraftigt bidragit till att sänka priserna för läkemedel i Sverige.

Foto: Astra Zeneca

Sverige har fortfarande bland de lägsta priserna för utbytbara läkemedel i Europa. Men för läkemedel som saknar konkurrens har Sverige relativt höga priser, enligt en rankning som Tandvårds och läkemedelsförmånsverket, TLV, gjort.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

TLV har för andra gången jämfört läkemedelspriser i 19 länder i Europa och i en ny rapport konstaterar myndigheten att priserna för det utbytbara segmentet, liksom förra året, är relativt lågt.

– Vi har tillsammans med Danmark och Nederländerna de lägsta priserna i det segmentet och kan konstatera att vårt utbytessystem är effektivt, säger Pontus Johansson, ekonom på TLV till Dagens Apotek.

Men den största kostnaden för läkemedel utgörs av läkemedel som saknar konkurrens. De offentliga utgifterna för dessa uppgick till nära 16 miljarder kronor för mars 2014 till och med mars 2015. Under samma period var motsvarande kostnad för läkemedel med konkurrens drygt 3 miljarder kronor.

För läkemedel med konkurrens var de svenska läkemedelspriserna sjätte högst förra året. I år är Sverige nummer åtta på den listan.

Enligt rapporten är det framför allt TLV:s omprövningar av läkemedelspriser som har bidragit till prissänkningen i relation till de andra länderna.

– Om vi ser på utvecklingen har omprövningar bidragit till att sänka priserna jämfört mot andra länder. Där vi inte har gjort några omprövningar har svenska priser däremot ökat jämfört med andra länder. Gör vi inga interventioner alls så tenderar de svenska priserna att öka relativt sett, säger Pontus Johansson.

Särskilt en omprövning av priset för astma- och kolläkemedlet Symbicort (formoterol/budesonid) har bidragit till att Sveriges priser sjunkit i jämförelse med de övriga ländernas priser.

För framtiden pekar TLV ut biologiska läkemedel som särskilt viktiga. Till dessa hör bland annat immunsuppresiva läkemedel som är den mest kostsamma läkemedelsgruppen. I och med att biosimilarer börjat introduceras för vissa grupper av biologiska läkemedel öppnas en möjlighet att få ner priser för dessa.

– Det är en utmaning att få en bra konkurrens för biologiska läkemedel. De är inte utbytbara på samma sätt som generika så där behöver vi göra aktiva insatser för att få till en prispress, säger Pontus Johansson.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev