Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Omstridd avknoppning av vårdcentraler ligger fast

Publicerad: 23 september 2010, 09:58

Regeringsrätten prövar inte frågan om avknoppningen av tre vårdcentraler i Stockholm. Men rätten har inte tagit ställning till om avknoppning som sådan är laglig.


Turerna har varit många och långa kring avknoppningen av vårdcentralerna S: t Erik, Huvudsta och Waxholm. Personalen köpte dem av Stockholms läns landsting 2008. Men det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Dag Larsson ansåg att avknoppningen strider mot kommunallagen och att personalen gynnades då de fick överta verksamheten till ett för lågt pris.

Både den tidigare länsrätten (numera förvaltningsrätten) och kammarrätten i Stockholm har avslagit hans överklagan. Kammarrätten hänvisar i sin dom till procedurfrågan där rätten fann att landstingets hantering och beslutsgång vid avknoppningarna var så bristfällig att beslutet i sig inte gick att överklaga enligt kommunallagen.

Målet överklagades till regeringsrätten som nu beslutat att inte pröva saken. Det anses inte vara uppenbart feldömt och en prövning anses inte kunna ge ledning för rättstillämpningen.

– Men vi har alltså inte tagit ställning till själva avknoppningsfrågan enligt kommunallagen. Det kommer rätten att göra i ett annat mål som avgörs senare i höst, berättar Klara Cederlund, föredragande regeringsrättssekreterare.

På S:t Eriks vårdcentral är vårdcentralschefen Daga Bylund glad över regeringsrättens beslut.

– Vad härligt. Det här kom som en lättnad. Vi har annars lagt den här rättsliga proceduren åt sidan. Överklagandena har inte fått påverka vårt dagliga arbete. Men självklart är det skönt att inte behöva fundera mer över detta mer, säger hon.

Personalen vid de tre vårdcentraler betalade mellan 285 000 kronor och 1,3 miljoner kronor då de övertog verksamheterna. Priserna ligger långt under de som landstinget senare fått in då det sålt vårdcentraler genom öppen budgivning. Då blev priserna runt 4 miljoner kronor.

Relaterat material

Avknoppningar i Stockholm för röriga för att överklagas

Domstol godtar försäljning av vårdcentral

Landsting stänger dörren för alla personalavknoppningar

Landstinget ändrar sig – avknoppningarna avbryts

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev