Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Oppositionen i Stockholm tänker riva upp vårdval

Publicerad: 10 februari 2010, 06:59

En ny hälsovalsmodell som tar större hänsyn till vårdcentralernas skilda förutsättningar. Det utlovar oppositionen i Stockholms läns landsting inför höstens val.


Det är i en debattartikeln i Dagens Nyheter i dag, onsdag, som företrädare för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet berättar om sina planer för nästa mandatperiod. Om de vinner valet rivs Vårdval Stockholm upp och ersätts med en ny modell som kallas Hälsoval Stockholm.

Grunden i den planerade förändringen är ett nytt ersättningssystem där det tas mindre hänsyn till antalet besök och större hänsyn till patienternas vårdtyngd och socioekonomiska bakgrund. Pengarna till vårdcentralerna ska fördelas med hjälp av modellerna Adjusted Clinical Groups, ACG, och Care Need Index, CNI. ACG och CNI används bland annat inom Hälsoval Skåne.

Genom att lägga mindre vikt vid antalet besök vill oppositionen också ge vårdcentralerna mer tid till förebyggande arbete. En annan del i förslaget är att avskaffa den fria etableringen.

Debattartikeln i Dagens Nyheter har undertecknats av landstingspolitikerna Ingela Nylund Watz (s), Dag Larsson (s), Birgitta Sevefjord (v), Håkan Jörnehed (v), Raymond Wigg (mp) och Lena-Maj Anding (mp).

Läs debattartikeln:

 Här är vårt alternativ till Filippa Reinfeldts Vårdval  (i Dagens Nyheter)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev