onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Orädd ledare med behov av människor som säger stopp

Publicerad: 13 april 2012, 10:07

Sjukvården lider brist på ledarskap, snarare än på resurser. Det tycker Karin Träff Nordström, som själv gärna leder, men avråder från att omge sig med ja-sägare.


Karin Träff Nordström, nybliven ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, slår upp dörren till bostaden i Södra Sandby utanför Lund. Hon drar en handduk genom det nytvättade håret och bjuder in till ett befriande ostylat hem där akustiska gitarrer pryder väggarna.

– Vi valde mellan nyrenovering eller att köpa elbil och valde elbilen, säger hon nöjt och berättar energiskt om sin resa till nordvästra Kenya i januari. Där deltog hon i ett träningsläger, för att ”koppla av”.

Karin Träff Nordström basar som verksamhetschef över två vårdcentraler, Brahehälsan i Löberöd och i Eslöv, och har nu ett 50-tal utvecklingssamtal att ta itu med.

Ändå tvekade hon inte inför uppdraget som ny ordförande för Sfam, i slutet av mars, utan såg det som en plattform för att kunna påverka – och leda.

Hon säger sig ha haft svårt för hierarkierna på ett par arbetsplatser. Är ledarskapet rentav något hon är beroende av – att själv få styra?

– Nej. Jag kan följa, om det handlar om ett bra ledarskap, ett sådant bottnar i både hjärta och hjärna, säger Karin Träff Nordström, som valt valspråket ”Våga leda”.

Det är rädslan att axla det ansvarsfulla ledarskapet som hon ser som den stora stötestenen i vården. Men hon undviker klyschan att det skulle bero på kvinnors ovilja att styra. I stället handlar det om ett systemfel, att ledarskapet inte tas på allvar inom vården, säger hon, och förklarar:

– Mycket styrs uppifrån, det gör att vi för­lorar kreativiteten. Tjänstemän som inte är insatta i vårdenheterna dikterar vad vi ska göra. Verksamhetschefer litar så på utifrånstyrningen att de inte själva sätter sig in i villkoren, som vilka indikatorer som ger pengar.

Samtidigt vänder sig Karin Träff Nordström mot mätningar hon tycker utgår mer från teorier ut­ifrån än från kärnverksamhetens verkliga behov.

– Visst ska vi mäta det mätbara, men inte få för oss att det indikerar kvalitet. Den viktigaste delen i primärvården, som mötet mellan patient och läkare, går inte att mäta.

Vilken vision vill då Sfam kämpa för? Vad har föreningen åstadkommit om tio år? Karin Träff Nordström tystnar och funderar en stund.

– Då ska vårdvalet ha synkats så att vi har lika villkor för hela landet, och jag önskar att politikerna lyssnat på oss när de utformat det. Det främsta felet inom vårdvalet i dag är att man bygger ersättningar på ideologi och tyckande i stället för på den forskning som finns. Jag säger inte att landstingen är borta då för det är kanske inte önskvärt, men jag tror i alla fall att vi bör ha en nationell likriktning, där vi i Sfam fått vara med och tycka till.

Är det inte just centralstyrning du vänder dig emot?

– Jo, men ett samstämmigt vårdvalssystem behövs. Men det ska vara byggt utifrån erfarenhet från verksamheterna. Testar vi olika saker i landstingen kommer vi fram till vad som fungerar bäst – och det tar nog en tio år, avrundar hon, till synes nöjd med sin nyformulerade vision.

Trots tal om styrning med god förankring i verksamheten, anser hon det inte nödvändigt att ha personal med sig i beslut.

– En arbetsplats är ingen demokrati, hugger hon av.

Redan som tioåring bestämde sig Karin Träff Nordström för att bli läkare, och hon beskriver sig själv som starkt inifrånstyrd. På frågan om vad hon är rädd för finner hon inga svar – inte nu längre. Men för några år sedan då hon jobbade så mycket att hon inte gav utrymme för annat, kraschade det en dag, och hon fick sjukskriva sig på halvtid under en period. Nu har hon lärt sig att ge plats åt annat än jobb, som motion, familj, sin tro och pianospel.

Vad kännetecknar en bra ledare?

– Man måste veta vem man är. Se till att inte enbart omge sig med ja-sägare. Jag behöver folk omkring mig som säger stopp när jag är fel ute, säger hon.

Hon gläds åt ordförandeskapet i Sfam och ser fram emot att delta i debatter med moderata sjuk­vårds­politikern Filippa Reinfeldt, men nämner också risken att bli för förtjust över att frottera sig med välkända politiker.

Är du lättbländad?

– Ja, det tror jag. Men jag vet att jag måste vara på min vakt och inte lockas in i honungsfällor, utan minnas vad jag är där för – att påverka.

Relaterat material

Nordström ny ordförande för Sfam

EBBA BLUME

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev