Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Örebro bygger ut sin primärvård

Publicerad: 24 juni 2014, 12:18

Den offentliga primärvården i Örebro kan nu rekrytera 25 nya läkare, i dag finns drygt 100.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

Vid landstingsstyrelsens senaste sammanträde fick primärvården i Örebro läns landsting 35 miljoner kronor i en ny satsning. Enligt primärvårdsdirektör Karl G Bartoll börjar därmed en rekrytering av nya distriktsläkare.

– Hälften av dem är ST-läkare som nu blir färdiga, hälften är olika specialister från Örebro och andra delar av landet, säger Karl G Bartoll till Dagens Medicin.

Men är det inte en stor brist på allmänläkare i hela landet?

– Jo, men Örebro har gott renommé, vi tror inte det blir några problem att hitta de nya läkarna, säger han.

Även om han uppskattar de nya pengarna för att bygga ut den offentliga primärvården är han inte riktigt nöjd.

– Skulle vi kunna ge den vård vi önskar och leva upp till riktmärket med en allmänspecialist på 1 500 invånare, skulle vi behöva 160 tjänster.

De nya 35 miljonerna ska delas mellan den offentliga och privata primärvården. Pengarna ska också användas till att anställa fler distriktssköterskor för telefonrådgivning.

Majoritetens S, V och MP uttrycker sin glädje över nysatsningen.

– För länets invånare är det oerhört viktigt att kunna komma i kontakt med en vårdcentral när man behöver det. Det är en trygghet man ska kunna känna i Örebro, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson(S) i ett pressmeddelande.

I Läkarförbundets kartläggning av läkartätheten i primärvården hösten 2012 var Örebro det landsting som hade flest listade per läkare. Där hade en läkare i genomsnitt 2 422 patienter, jämfört med Jämtlands läns landsting där en läkare hade 1 584 patienter.

VIVIANNE SPRENGEL

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev