Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Örebro har svårt att få hyrläkare

Publicerad: 4 februari 2015, 15:06

Någonting har hänt på marknaden och det blir problem att fullfölja vårt uppdrag, säger regionens primärvårdschef.


Primärvården får inte tag i de hyrläkare den behöver i Region Örebro län, rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro. Dagens Medicin har pratat med regionens primärvårdschef KG Bartoll:

– Vi märkte det i slutet av förra året. Vår beläggningsgrad gick ner. Vi hade haft en väldigt hög leverenssäkerhet när vi hade lagt ut en beställning, men den sjönk. Och det har fortsatt så även i januari, säger han.

Regionen satsade i fjol 30 miljoner kronor extra för att kunna anställa distriktsläkare och har i nuläget cirka 110 fast anställda. Omkring 30 schemarader fylls fortfarande av hyrläkare. Men nu är det som sagt även svårt att få in dem.

– Någonting har förändrats på marknaden. Om det är så att efterfrågan och tillgång är i obalans, om det är andra landsting som nu betalar ett högre pris än vad vi gör i upphandlingen, vet jag inte. Någonting har i alla fall skett, säger KG Bartoll.

Hur allvarligt är det?

– Framförallt för läkarnas arbetsmiljö tycker jag att det här är ytterst besvärande och i slutändan blir det en fråga om tillgänglighet till läkare i primärvården.

Har ni problem att fullfölja primärvårdsuppdraget?

– Ja, det blir det ju. Om vi inte har tillräckligt med läkare i primärvården så blir det ett problem, speciellt på små vårdcentraler där man har få läkare.

Relaterat material

Örebro bygger ut sin primärvård

Storsatsning för att undvika hyrläkare

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev