Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Örebro läns medicin mot dyra läkemedel

Publicerad: 5 oktober 2017, 11:13

Maria Palmetun Ekbäck, chef för Läkemedelscentrum i Region Örebro län.

Foto: Maria Bergman

Örebro län låter en prioriteringsgrupp vägleda användningen av nya, dyra läkemedel. Gruppen kompletterar vid behov NT-rådets nationella rekommendationer.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

– När nya läkemedel introduceras till fantasibelopp är nationella riktlinjer ett sätt att hålla tillbaka kostnaderna. Det behövs strukturer på plats, både nationellt och regionalt, som kan vägleda mellan olika läkemedel och säga stopp när det behövs, säger Maria Palmetun Ekbäck, chef för Läkemedelscentrum i Region Örebro län samt ordförande i Läkemedelskommittén.

Prioriteringsgruppen är i första hand är ett komplement till NT-rådet och dess landstingsmandat att rekommendera läkemedel.

– Vi ser mycket positivt på det nationella arbetet, där vi deltar på olika nivåer, exempelvis i förhandlingsgrupper. Det innebär att vi följer NT-rådets rekommendationer, men det finns ändå ett starkt behov av egna riktlinjer i vissa fall, säger Maria Palmetun Ekbäck.

Ett sådant fall är när läkemedel inte går via det nationella spåret. Det kan ske vid sjukdomar som drabbar ett litet antal patienter, eller där spridningen av sjukdomen är ojämnt fördelad över landet. Ofta finns också patientföreningar vars roll är att aktivt föra fram patienternas perspektiv och behov.

– Patienter som har svåra sjukdomar är benägna att ta all hjälp som finns. Alla läkemedel har inte de effekter som man hoppas. Samtidigt lanseras allt dyrare läkemedel, vars effekter inte alltid är tillräckligt utvärderade och säkerställda, säger Maria Palmetun Ekbäck.

Har prioriteringsgruppen trätt in?

– Än så länge har vi inte haft så många fall. En patient stod på läkemedel som inte fanns på NT-rådets lista. Senare kom en rekommendation från NT-rådet, men då var det svårt att avsluta den tidigare behandlingen. Det kan också handla om fara för patientens liv eller hälsa, som när en patient riskerade att bli blind.

Hon betonar att prioriteringsgruppen består av personer med vetenskaplig kompetens och medicinskt erfarenhet.

– Det är viktigt att inte bara bygga strukturer uppifrån och nedåt, utan även i andra riktningen. Beslutet att prioritera mellan olika läkemedel ska inte behöva fattas utifrån själva läkarmötet. När man måste prioritera ska det ske horisontellt, öppet och rättvist.

– Det går inte att lägga alla pengar på en sjukdom. Ibland blir kostnaderna så höga att det blir orimligt i förhållande till effekterna.

Relaterat material

”Ska patienter tvingas flytta på grund av skillnader i förskrivning?”

”Läkemedelskommittéerna – en garanti för ojämlik vård?”

Cancerpatienter tvingades vänta på terapi

MARTIN WALLSTRÖM

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev