Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Örebro vill sänka åldersgränsen för patientavgifter

Publicerad: 17 september 2019, 11:02

Region Örebro län vill införa patientavgifter för unga vuxna.

Region Örebro län vill ta bort den avgiftsfria vården för ungdomar som fyllt 20 men inte 25 år. En av orsakerna är ökad vårdkonsumtion.

Ämnen i artikeln:

Region Örebro Län

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Region Örebro län har som enda region i landet haft avgiftsfri vård för barn och ungdomar upp till 25 år, medan övriga regioner har dragit gränsen vid 20 år. När den infördes 2010 motiverade politikerna den högre gränsen med hög ungdomsarbetslöshet. Men i dag är läget ett annat och nu vill politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden att regionen ska ha samma åldersgräns som resten av landet. Inte minst för att få ungdomarna att välja rätt vårdnivå.

– Vi har sett effekter i hälso- och sjukvården, där man upplever att den här gruppen inte reflekterar över vilken vårdnivå de vänder sig till. När det kostar lika mycket att ta personlig kontakt med läkare eller åka till akuten som att vända sig till 1177 så gör man det, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Har systemet bidragit till ökad vårdkonsumtion?
– Ja,  från olika delar av vården säger man sig se sådana tendenser. En effekt att hoppas på är att fler unga ska söka rådgivning först, före de söker vård.

Att införa patientavgifter handlar också om regionekonomi, säger Karin Sundin.

– Vi har begränsade ekonomiska resurser. Det här är en del i handlingsplanen för att få en ekonomi i balans.

Hälso- och sjukvårdsnämnden ska behandla frågan den 25 september, och kommer då att rekommendera fullmäktige att införa patientavgift som en del av nästa års budget. Fullmäktige tar beslut om budgeten i november.

Relaterat material

Patientavgift skrämde bort lågavlönade unga

Färre läkarbesök när unga måste betala

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev