Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Otraditionella metoder ska hjälpa Smittskyddsinstitutet

Publicerad: 14 oktober 2008, 17:18

Otraditionella metoder ska hjälpa Smittskyddsinstitutet

Foto: Foto: Photos.com

För att få översikt över spridningen av influensa har sökningar på nätet bevakats.


Smittskyddsinstitutet, SMI, har fått tillgång till svenskarnas sökningar på termen influensa och på influensasymtom på webbplatsen vårdguiden.se i ett försöksprojekt. Metoden kan komma att ersätta traditionella övervakningsmetoder.

Genom så kallad indikatorövervakning, att titta på icke-traditionella källor, hoppas SMI få effektivare information om sjukdomsläget i landet.

Traditionellt övervakas influensa i ett system med frivillig inrapportering om patienter med influensaliknande symtom från distriktsläkare. Dessutom räknas antalet verifierade laboratoriefall.

- Det ger endast toppen av isberget. Med andra källor som komplement kan vi få en mer sanningsenlig bild av hur det ser ut i stort, och då även få med de som inte är så sjuka, säger Anette Hulth, forskare vid SMI.

Med hjälp av försöket med internetövervakningen kunde SMI förutspå både antalet inrapporterade misstänkta influensapatienter och antalet verifierade laboratoriefall. Men varken de traditionella metoderna eller indikatorövervakningen visar hur de faktiska sjukdomstalen ser ut.

- Då skulle man behöva studera en större population noga under en längre tid, och det är det hittills ingen som har gjort, säger Anette Hulth.

Just nu är det endast influensa som undersöks med indikatorövervakning, men Anette Hulth är inte främmande för att även övervaka andra sjukdomar med hjälp av metoden.

Lisa Röstlund

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev