Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Oväntad nota för digital vård

Publicerad: 16 december 2016, 10:05

Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Thinkstock

Digitala vårdtjänster som Kry och Min Doktor erbjuder virtuell primärvård över hela landet för vanlig patientavgift. Men det kan bli dyrt för patienternas hemlandsting.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länStockholms läns landstingDigital vårdPrimärvård

Förra året kom den nya patientlagen som innebar att patienter kan söka vård var som helst i Sverige. Det har också öppnat fältet för ”digitala vårdcentraler” som möter patienterna via exempelvis chatt eller videosamtal. Just nu slussas 500–1000 patienter från hela landet genom Region Jönköpings län, varje vecka.

– Vi har märkt en ökning av patienter som fått vård av Region Jönköpings län, särskilt under senhösten, säger Anna Ingmanson, chef för närsjukvården i Stockholms läns landsting.

Och det kan bli dyrt för patienternas hemlandsting. Region Jönköpings län har likställt digitala primärvårdsbesök med traditionella, fysiska. Det gör att ersättningen för ett digitalt besök är densamma som för ett vanligt. Och för patienter som inte kommer från Region Jönköpings län måste deras landsting betala en extra avgift som egentligen är designad för att täcka merkostnader som exempelvis turistsäsonger kan medföra.

Säg att en jämtlänning använder någon av de digitala tjänsterna. Patienten betalar då patientavgift till det företaget. Efter det digitala mötet överförs patientens ärende till företagets samarbetspartner, en privat vårdcentral i Region Jönköpings län. Den får betalt av regionen, vilket motsvarar den så kallade utomlänstaxan minus patientavgiften, det vill säga 1 885 kronor. Regionen i sin tur tar lika mycket betalt av patientens hemlandsting, i det här fallet Region Jämtland Härjedalen.

Det innebär alltså att Region Jämtland Härjedalen får betala 1 885 för varje patient som gör ett digitalt besök, som slussas via Jönköpings län.

Kry och Min Doktor är de största privata aktörerna när det kommer till digital primärvård. Båda har pilotprojekt med var sitt landsting, Värmland respektive Halland, där invånarna kan använda deras tjänster i stället för att gå till en fysisk vårdcentral. Men numer erbjuder de också vård till patienter i hela Sverige. Och vård för unga upp till 20 år är gratis hos båda företagen.

Min Doktor samarbetar med vårdcentralen Wetterhälsan som ingår i vårdvalet i Region Jönköpings län. För dem innebär Min Doktor en konkurrensfördel.

– De producerar tjänster åt oss. Vi kan få högre produktion, avlasta våra toppar och vi kommer att attrahera invånare i vår region för att vi har en bättre helhetslösning, säger Mats Siljehult, verksamhetschef på Wetterhälsan.

– Om det är så att patienter från övriga Sverige väljer att använda tjänsten har vi inga synpunkter på det. Vården är en nyttighet för alla invånare.

Min Doktor tar patientavgiften och ni får den högre utomlänstaxan för patienter från andra landsting. Hur delar ni därefter på det?

– Det är en affärsöverenskommelse jag inte kommenterar i medierna. Men de gör ett jobb och förser oss med en tjänst.

På Region Jönköpings län säger man att regeltolkningen som likställde digitala besök med fysiska var för att ge de egna länsborna fler möjligeter att nå vården och för att använda vårdresurserna mer effektivt.

– Det är inte meningen att vi ska använda utomlänstaxan för att slussa patienter hit. Då blir det slöseri med skatt, säger Jonatan Vincent, controller på Region Jönköpings län.

Problemet är att det inte finns någon nationell definition och prissättning av digitala läkarbesök, säger han. Regelverk och lag har inte hunnit med i teknikutvecklingen, även om Socialstyreslen planerar att skicka frågan på remiss till landstingen.

– Jag skulle vilja efterlysa två saker: Hur vi ska definiera den här typen av vårdkontakter. Och så skulle jag vilja att landstingen går ihop om hur vi ska prissätta detta, säger Jonatan Vincent.

Nästa år inför Region Jönköpings län en ny avgift för ”webbaserade läkarbesök” som kommer att användas vid digitala vårdbesök i stället för utomlänstaxan. Den nya avgiften ligger på 1 200 kronor. Om inte landstingen kan komma överens om en prissättning finns dock en risk att de privata digitala vårdtjänsterna slussar patienter till det landsting som betalar bäst, varnar Jonatan Vincent.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev