Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Övervikt kopplas till tidig död i jätteanalys

Publicerad: 14 juli 2016, 05:57

Foto: Thinkstock

En stor metaanalys kopplar övervikt till för tidig död, vilket motsäger tidigare resultat. Risken att dör i förtid är också betydligt högre för överviktiga män än för överviktiga kvinnor, enligt studien.


För några år sedan kom en stor metaanalys som pekade på att överviktiga personer hade minskad risk att dö i förtid. Resultat från nära 100 studier, med sammantaget 2,9 miljoner deltagare, hade använts.

Nu publicerar forskare en metaanalys med resultat från 239 framåtblickande studier som inkluderar data om nära fyra miljoner vuxna från fyra kontinenter, där risken för att dö i förtid har undersökts. En tidig död betraktar forskarna som en död före 70 års ålder.

För personer med normalt BMI var risken att dö tidigt 19 procent för män och 11 procent för kvinnor. Det ska jämföras med en risk på 29.5 procent för överviktiga män och på 14.6 procent för överviktiga kvinnor. Ju högre BMI, desto större risk för förtida död, enligt studieresultaten. Forskarna såg även en något förhöjd risk hos patienter som var underviktiga.

Forskarna drar slutsatsen att deras resultat stöder behovet av att bekämpa övervikt i flera populationer.

En begränsning i analysen som studieförfattarna själva framhåller är att deras data endast beskriver BMI och inte kroppskonstitution.

Läs studien:

The Global BMI Mortality Collaboration. Body-mass index and all-cause mortality: individual-participant-data meta-analysis of 239 prospective studies in four continents. Lancet. Publicerad online den 13 juli.

Relaterat material

Överviktiga hade längre överlevnad

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev