Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Överviktiga hade längre överlevnad

Publicerad: 2 januari 2013, 09:03

Risken att dö i förtid tycks vara mindre för dem med ett BMI mellan 25 och 30, jämfört med normalviktiga, enligt en ny metaanalys i tidskriften Jama.


Nu kommer mer data som antyder att det kan vara nyttigt att vara överviktig. Det är amerikanska forskare som sammanställt data från 97 framåtblickande studier med nästan 2,9 miljoner deltagare.

Slutsatsen är att personer hade 6 procent lägre risk att ha dött under uppföljningstiden om de hade ett BMI från 25,0 till 29,9, det vill säga var överviktiga, jämfört med om de var normalviktiga och hade ett BMI mellan 18,5 och 25.

För personer med mildare fetma, med ett BMI från 30 till 34,9, var överlevnaden samma jämfört med de normalviktiga.

Men för personer med kraftigare fetma, med ett BMI från 35 och uppåt, var överlevnaden dock sämre. Dessa hade 29 procents ökad risk för död under uppföljningstiden, jämfört med de normalviktiga.

Resultaten förändrades inte nämnvärt när forskarna uteslöt 44 studier vars resultat ansågs över- eller underjusterade för andra faktorer som kan påverka överlevnaden, som rökning, högt blodtryck och kön.

Vidare anser forskarna att kopplingen mellan övervikt och bättre överlevnad inte kan förklaras av att rökning och kroniska sjukdomar skulle vara överrepresenterat bland normalviktiga.

I stället lyfter de fram bland annat möjliga hjärtskyddande metabola effekter av ökat kroppsfett som förklaring till resultaten.

Läs abstract till studien:

Katherine Flegal med flera. Association of All-Cause Mortality With Overweight and Obesity Using Standard Body Mass Index Categories. A Systematic Review and Meta-analysis. Jama 2013; 309: 71–82. DOI: 10.1001/jama.2012.113905

Relaterat material

Övervikt skyddar hjärtpatienten

Fetma kan ge strokedrabbade större reserver mot matleda

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev