söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Paracetamol ger dålig smärtlindring

Publicerad: 31 mars 2015, 22:30

Foto: Thinkstock

Paracetamol verkar inte hjälpa mot ryggont och har bara har marginell effekt på artrossmärta. Det visar en ny australiensisk genomgång publicerad i British Medical Journal.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Flera tidigare studier har ifrågasatt den smärtstillande effekten av paracetamol till exempel vid akut ryggskott. Nu kommer en ny meta-analys av flera studier som pekar på att paracetamol inte är bättre än placebo vad gäller att minska smärtan eller öka livskvaliteten hos personer med ländryggssmärta. För artrossmärta i höfter och knän var den smärtstillande effekten av paracetamol visserligen statistiskt signifikant men inte kliniskt relevant, enligt forskarna. Dessutom hade patienter som tog paracetamol fyra gånger högre risk att få onormala leverfunktionsvärden.

Studien är en meta-analys av 13 randomiserade studier där patienter behandlades i upp till sex månader.

I en ledarkommentar till artikeln skriver två engelska experter att resultaten återigen öppnar debatten om paracetamols smärtlindrande effekt. Experterna betonar att det är viktigt att stödja icke-farmakologisk lindring för dessa smärtpatienter såsom motion, viktnedgång och psykosocialt stöd. Annars riskerar användningen av opioider att öka, vilket i sin tur skulle leda till andra problem, enligt experterna.

Hela studien kan du läsa här:

Gustavo Machado med flera. Efficiacy and safety of paracetamol for spinal pain and osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of randomized placebo controlled trials. The British Medical Journal. Publicerad online 1 april 2015. DOI: 10.1136/bmj.h1225.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev